Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΗ: Η Διαιτησία για "Αλουμίνιον" μας υποχρεώνει σε ζημιές- Αντιδράσεις και από την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ


Την αντίθεσή της με το αποτέλεσμα της διαιτησίας για την
τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας προς την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της Ελλάδας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ.
Η εταιρεία επισημαίνει ότι θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες προκειμένου να προφυλάξει τα συμφέροντα των μετόχων και των καταναλωτών της.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: 
"Σε σχέση με την κατά πλειοψηφία ληφθείσα υπ΄αριθμ. 1/2013 Απόφαση της Μόνιμης Διαιτησίας στη ΡΑΕ, η ΔΕΗ  Α.Ε.  επισημαίνει καταρχήν τα ακόλουθα:

· Δεν είναι δυνατόν οποιαδήποτε ρυθμιστική ή διαιτητική απόφαση να υποχρεώνει τη ΔΕΗ, όπως και κάθε εταιρεία, να πωλεί επί ζημία κάτω του κόστους.

·         Η πλειοψηφία του διαιτητικού δικαστηρίου επέλεξε να αγνοήσει τα επίσημα δημοσιευμένα και ελεγμένα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ, προκειμένου να υπολογίσει το κόστος της ενέργειας που πωλείται στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ και βασίστηκε - κατά τρόπο απολύτως αδικαιολόγητο, δυσεξήγητο και εσφαλμένο - σχεδόν αποκλειστικά στις εκτιμήσεις που κάνει η ίδια η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ!

·         Ως αποτέλεσμα, η τιμή που επέλεξε να επιδικάσει η πλειοψηφία οδηγεί κατ ουσία σε τιμή ανάλογη με αυτή της Σύμβασης με την PECHINEY, η οποία είναι μάλιστα χαμηλότερη από αυτήν για την οποία η χώρα το 2011 καταδικάσθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομη κρατική ενίσχυση υπέρ της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ.

·         Ως εκ τούτου, η ΔΕΗ Α.Ε. είναι υποχρεωμένη να εξετάσει  κάθε νόμιμο τρόπο αντίδρασης, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα των μετόχων και των πελατών-καταναλωτών της.".
 
 

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ:Χαρίζουν εκατομμύρια ...

Η απόφαση της ΡΑΕ με την οποία υποχρεώνει τη ΔΕΗ να πουλά
ηλεκτρική ενέργεια κάτω του κόστους σε ιδιώτη ( 40,7 ευρω/ MWh στην Αλουμίνιον της Ελλάδος), αποτελεί πρόκληση και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.
Ερωτηματικά γιατί η ίδια η ΡΑΕ έχει αναγνωρίσει ως κόστος παραγωγής τα 72,71 ευρω/MWh και
Πρόκληση γιατί υποχρεώνει τη ΔΕΗ να πουλά κάτω από το κόστος παραγωγής, δηλαδή με ζημία.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θεωρεί ότι
Η διοίκηση της ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να προστατέψει τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των καταναλωτών της και
Η Κυβέρνηση επιβάλλεται να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον (ως βασικός μέτοχος της ΔΕΗ) καθώς επίσης και να εξασφαλίζει ότι οι αποφάσεις των Ανεξαρτήτων Αρχών είναι αμερόληπτες.
Ως ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα αντιδράσουμε στην απόφαση αυτή, όπως και σε κάθε απόφαση που στρέφεται ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.