Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Τελευταία ευκαιρία για να αναγνωριστούν πλασματικά έτη εργασίας -Ποιους ασφαλισμένους αφορά

Η κατάργηση των παλιών πλασματικών ετών, στις 31/12/2013,
φέρνει αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 1 έως 5 χρόνια και 6 έως 12 μήνες στο χρόνο ασφάλισης, καθώς από την 1η 1ου 2014 οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο τα πλασματικά έτη που ισχύουν για όσους συνταξιοδοτούνται με προϋποθέσεις από το 2011 και μετά.
Ουσιαστικά 300.000 ασφαλισμένοι που πρωτοασφαλίστηκαν έως τις 31/12/1992 στο ΙΚΑ, σε Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, στο ΕΤΑΠ- ΜΜΕ, στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ έχουν δύο μήνες προθεσμία για να αξιοποιήσουν τους «παλαιούς» πλασματικούς χρόνους ώστε να συμπληρώσουν το χρόνο που τους λείπει και να κατοχυρώσουν ή να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τα όρια ηλικίας του 2010.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν τις προϋποθέσεις για σύνταξη με τα όρια ηλικίας του 2010 θα πρέπει να κατοχυρώσουν τα ένσημα που λείπουν με αναγνώριση πλασματικού χρόνου, υποβάλλοντας αίτηση στο Ταμείο τους έως το τέλος Δεκεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν δικαίωμα εξαγοράς των νέων πλασματικών ετών που προβλέπει ο νόμος 3996/11.
Οι πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται και μπορούν να αξιοποιηθούν στις επόμενες 60 ημέρες είναι:
-Η στρατιωτική θητεία. Αναγνωρίζεται με 20% επί των σημερινών αποδοχών χωρίς περιορισμό ως προς τους μήνες που μπορούν να εξαγοράσουν οι άνδρες.
- Οι 3,5 μήνες γονικής άδειας ανατροφής παιδιών. Αναγνωρίζεται είτε από τον ένα είτε από τον άλλο γονέα με εισφορά 20% για κύρια ασφάλιση και 6% για επικουρική επί του 25πλάσιου του βασικού ημερομισθίου.
-Η εκπαιδευτική άδεια που πήραν οι ασφαλισμένοι (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί) σε ταμεία μισθωτών του ιδιωτικού τομέα
-Ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας μέχρι 200 ημέρες, αλλά με προϋπόθεση πως η ανεργία υπήρχε 10 χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση. Αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά.
-Ο χρόνος ασθένειας και μέχρι 200 ημέρες. Αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά.
-Το διάστημα πριν και μετά τον τοκετό, δηλαδή οι 199 μέρες κύησης και λοχείας. Αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά.

Πηγή:  | iefimerida.gr