Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Έκθεση φωτογραφίας της ΔΕΗ στην Καλαμάτα

Μια μοναδική Έκθεση Φωτογραφίας από το Ιστορικό Αρχείο
της ΔΕΗ με θέμα «Η ΔΕΗ και ο Εξηλεκτρισμός της Ελλάδας» θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας (Αριστομένους 33).
Τα εγκαίνια της Έκθεσης, την οποία οργανώνει η ΔΕΗ, θα πραγματοποιηθούν το βράδυ της Παρασκευής 29 Νοεμβρίου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ημερίδας με θέμα «Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον των Εταιριών Ηλεκτρισμού», που οργανώνεται από το Μανιατάκειο Ίδρυμα και είναι υπό την Αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμάτας, στο ίδιο χώρο που λειτούργησε για πάρα πολλά χρόνια το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Έκθεση Φωτογραφίας από το Ιστορικό Αρχείο της ΔΕΗ θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 30 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2013.
Για πρώτη φορά πραγματοποιείται Έκθεση Φωτογραφίας σχετικά με την Ιστορία του Εξηλεκτρισμού της Ελλάδας με μεγάλο αριθμό ανέκδοτων φωτογραφιών και αναφέρεται σε μια ιστορική περίοδο που ξεκινάει από την Καλαμάτα το 1899 και φθάνει έως σήμερα.

Μέσα από περισσότερες από 90 φωτογραφίες της προπολεμικής και της μεταπολεμικής περιόδου, αλλά και από έγγραφα για τις 18 μεσσηνιακές εταιρείες ηλεκτρισμού κλπ, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει τις τεράστιες αλλαγές που έφερε ο Ηλεκτρισμός στην Ελληνική Κοινωνία και στην Μεσσηνία ειδικότερα.
Οι φωτογραφίες για τον αγροτικό εξηλεκτρισμό, την αξιοποίηση του ηλεκτρισμού για την εκβιομηχάνιση της χώρας, τα μεγάλα ενεργειακά έργα της ΔΕΗ στη μεταπολεμική περίοδο και την ταχύτατη ανάπτυξη της παραγωγής ρεύματος σε χαμηλές τιμές για οικιακή χρήση άλλαξαν πλήρως τις δομές της Ελληνικής Οικονομίας και τους τρόπους διαβίωσης των νοικοκυριών.

Τέλος, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι, στην Έκθεση παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό από την Έκθεση Οικιακών ηλεκτρικών Συσκευών που είχε οργανώσει η ΔΕΗ …το 1962 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.