Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Με φορολογικό εκκαθαριστικό και όχι μέσω της ΔΕΗ το χαράτσι

Σε τέλος ακινήτων αντί για τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων σχεδιάζεται να μετατραπεί από το 2013 το χαράτσι στα ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβάλλεται σε κάθε κατοικία ή επαγγελματικό χώρο ανεξάρτητα αν είναι ηλεκτροδοτούμενος ή όχι. Από το επόμενο έτος μελετάται να βεβαιώνεται με ειδικό ειδοποιητήριο της εφορίας και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύουν στο να εξασφαλιστεί ότι και τα επόμενα χρόνια τα έσοδα από το συγκεκριμένο φόρο θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι τα ετήσια έσοδα από το τέλος αναμένεται να ανέλθουν στα 2 δισ. ευρώ, αντί για 1,7 δισ. ευρώ που προϋπολόγιζε το ΥΠΟΙΚ.
Στελέχη του υπουργείου που συνεργάζονται με τη ΔΕΗ για το θέμα του χαρατσιού σημειώνουν ότι η επιβολή του χαρατσιού έχει προκαλέσει μια σειρά από παρενέργειες οι οποίες αναμένεται να ενταθούν τα επόμενα χρόνια. Μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων θα αναζητεί τρόπους προκειμένου να απαλλαγεί από το φόρο. Ενδεικτικά, σημειώνουν ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ανακοινώθηκε η επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων χιλιάδες φορολογούμενοι προχώρησαν στη διακοπή της ηλεκτροδότησης ακινήτων τους προκειμένου να γλιτώσουν από το χαράτσι τα επόμενα χρόνια. Αυτό αφορούσε κυρίως δευτερεύουσες κατοικίες, όπως εξοχικές και κυρίως σπίτια στο χωριό που χρησιμοποιούνται ελάχιστα. Επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο σε μικρές πολυκατοικίες όπου διαμένουν κοντινοί συγγενείς να διακόπτεται η ηλεκτροδότηση με αίτηση των ιδιοκτητών από ορισμένα διαμερίσματα. Στη συνέχεια με παράνομη ηλεκτρολογική παρέμβαση, το ρεύμα από ένα μετρητή της πολυκατοικίας μοιράζεται και στα διαμερίσματα στα οποία διακόπηκε η ηλεκτροδότηση. Το αποτέλεσμα είναι τα συγκεκριμένα διαμερίσματα να μην χρεώνονται με τέλος ακινήτων για το 2012 και τα επόμενα χρόνια.

Θεωρώντας ως δεδομένο ότι τα παραπάνω φαινόμενα θα ενταθούν τους επόμενους μήνες με αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα από το χαράτσι, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να επιβάλλουν το φόρο ακινήτων μέσω του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για το οποίο γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί. Όταν γίνει αυτό οι φορολογούμενοι θα λαμβάνουν φορολογικό εκκαθαριστικό, όπως αυτό του ΕΤΑΚ που έλαβαν το 2008 και 2009, στο οποίο θα έχει βεβαιωθεί το τέλος ακινήτων. Μάλιστα, ο φόρος θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα ανεξαρτήτως αν είναι ηλεκτροδοτούμενα ή όχι. Η αλλαγή αυτή θα συνοδευτεί και από κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που βαρύνει τους φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι για το 2011 το τέλος ακινήτων επιβάλλεται στα ακίνητα που ήταν ηλεκτροδοτούμενα στις 17 Σεπτεμβρίου 2011 ενώ για το 2012 θα επιβληθεί στα ακίνητα που θα έχουν ρεύμα στις 31 Μαρτίου 2012.