Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Επίθεση φιλίας της ΔΕΗ στη μέση τάση με επιλεκτικές εκπτώσεις σε πελάτες


Ένας νέος άτυπος εμπορικός πόλεμος έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ της ΔΕΗ και των εναλλακτικών προμηθευτών, με επίκεντρο τους πελάτες της μέσης τάσης. Πρόσφατα μάλιστα η ΔΕΗ κατάφερε να «επαναπατρίσει» μεγάλο κτίριο γραφείων στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο ανήκε στο δυναμικό εναλλακτικού προμηθευτή. Οι ιθύνοντες της ΔΕΗ εκτιμούν ότι τις επόμενες εβδομάδες είναι πολύ  πιθανό να υπάρξουν κρούσεις από εναλλακτικούς προμηθευτές οι οποίοι θα επιδιώξουν εκ νέου να αποσπάσουν πελάτες από την κρίσιμη κερδοφόρα κατηγορία πελατών μέσης τάσης. Με δεδομένο μάλιστα ότι στην κατηγορία αυτή των πελατών εμφανίζει και τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους , ήδη η ΔΕΗ προετοιμάζεται και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ξεκινήσει πρώτη η ίδια επίθεση φιλίας, προς μεγάλους πελάτες που διαθέτει στη μέση τάση. Στους πελάτες αυτούς η ΔΕΗ, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να προτείνει εκπτώσεις που θα φτάνουν έως και το 5%, με μεγαλύτερους ωφελημένους τους μεγάλους καταναλωτές: αλυσίδες καταστημάτων, εμπορικά κέντρα, ενεργοβόροι βιομηχανικοί πελάτες της μέσης τάσης. 
Οι εκπτώσεις αυτές θα είναι κλιμακωτές και το ποσοστό της μείωσης θα είναι χαμηλότερο για τις μικρότερες καταναλώσεις, ενώ για μεγάλο αριθμό καταναλωτών δεν πρόκειται να γίνουν καθόλου εκπτώσεις. Πρέπει να τονιστεί ότι τα τιμολόγια στη μέση τάση και ιδιαίτερα τα τιμολόγια των ενεργοβόρων πελατών, περιλαμβάνονται μεταξύ των πλέον κερδοφόρων για τη ΔΕΗ και σε αυτούς τους καταναλωτές παρατηρείται και ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός, καθώς δραστηριοποιούνται εναλλακτικοί πάροχοι. 
Προσφυγές
Θυμίζουμε ότι στη μέση τάση και ιδιαίτερα στους βιομηχανικούς πελάτες υπήρξαν σημαντικές αυξήσεις, καθώς τα τιμολόγια που επιβλήθηκαν από τις αρχές του έτους δεν συνυπολόγιζαν το προφίλ και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των βιομηχανικών πελατών. Αυτή ακριβώς η παράμετρος, φαίνεται να έχει «ανοίξει την όρεξη» σε βιομηχανικούς καταναλωτές της μέσης τάσης, να προσβάλουν νομικά τα τιμολόγια της ΔΕΗ στη μέση τάση και να ζητήσουν να εφαρμοστούν και για αυτούς τα όσα προβλέπουν οι σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ (Χαλυβουργία, Αλουμίνιον) σε σχέση με τη βιομηχανία στην υψηλή τάση και ιδιαίτερα στο κομμάτι του σκεπτικού που αναφέρει ότι η ΔΕΗ δε διαπραγματεύτηκε και επέβαλε αυξήσεις σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τις επιχειρήσεις και μάλιστα με αμφισβητούμενη μεθοδολογία. 
Υψηλή τάση
Την ίδια στιγμή πάντως ο ανταγωνισμός φαίνεται να έχει κάποια αποτελέσματα για τη μέση τάση, στην υψηλή οι πρώτες ενδείξεις από τις άτυπες επαφές που έχουν γίνει μετά την απόφαση της Χαλυβουργίας μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι. Αν και επισήμως ΔΕΗ και ΥΤ δεν έχουν καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων, οι άτυπες επαφές συντείνουν στο ότι η ΔΕΗ συνεχίζει να διατηρεί σκληρή στάση και να μη δέχεται να συζητήσει προτάσεις όπως η μείωση του κόστους του βραδινού ρεύματος. Αντίθετα, υπό προϋποθέσεις εμφανίζεται πρόθυμη να συζητήσει μειώσεις στο πάγιο του νυχτερινού ρεύματος, με ισοδύναμες ωστόσο αυξήσεις στο πάγιο των ενδιάμεσων ωρών και των ωρών αιχμής. 
Και όλα αυτά παρά τις γνωμοδοτήσεις και τις αποφάσεις της ΡΑΕ που ουσιαστικά διαπιστώνουν τη μη ουσιαστική διαπραγμάτευση από την πλευρά της ΔΕΗ, τόσο στην περίπτωση της Χαλυβουργίας Ελλάδος όσο και στο σκεπτικό της απόφασης για τον καθορισμό προσωρινής τιμής για την Αλουμίνιον. Θυμίζουμε ότι στη χθεσινή απόφαση για την Αλουμίνιον, επαναλαμβάνεται εν πολλοίς η επιχειρηματολογία σε βάρος της ΔΕΗ ότι δεν διαπραγματεύτηκε με τους πελάτες ΥΤ και ότι πιθανόν να επέδειξε καταχρηστική συμπεριφορά. 
Ιδιώτες καις την υψηλή;
Πληροφορίες τέλος, θέλουν κάποιους εναλλακτικούς προμηθευτές να έχουν καταθέσει προτάσεις σε πελάτες της υψηλής τάσης, για τιμολόγια που έχουν μια σύνδεση με την οριακή τιμή του συστήματος. Με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα η ΟΤΣ έχει πέσει και οι προοπτικές είναι να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα λόγω χαμηλής ζήτησης, τα τιμολόγια αυτά εξετάζονται και δεν αποκλείεται να έχουμε στο μέλλον εκπλήξεις, υπό την έννοια ότι μπορεί να υπάρξουν πελάτες στην υψηλή που θα αναλάβουν το ρίσκο της οριακής,  προκειμένου να εξασφαλίσουν μια μικρή έκπτωση σε σύγκριση με το κόστος που χρεώνει η ΔΕΗ.