Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΔΕΗ: Γιατί "πνίγηκαν" τα κέρδη του τριμήνου



Ενόψει της έκδοσης του εταιρικού ομολόγου, η ΔΕΗ προχώρησε προ ημερών σε μια προκαταρκτική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για την πορεία των μεγεθών του πρώτου τριμήνου, προβλέποντας ελαφρώς μειωμένα, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013 έσοδα.
Η επίσημη ανακοίνωση αποδίδει τα μειωμένα έσοδα πρωτίστως στη χαμηλότερη ζήτηση, ως αποτέλεσμα των ήπιων χειμερινών συνθηκών και τη μείωση των τιμολογίων ΥΤ. Ειδικά η επίπτωση...
της δεύτερης ωστόσο είναι περιορισμένη (αν και η απόφαση ελήφθη στις 28 Φεβρουαρίου, η ισχύς της ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του 2014, δηλαδή αφορά ολόκληρο το τρίμηνο).
Για το επίμαχο τρίμηνο η επιβάρυνση εκτιμάται ότι δεν υπερβαίνει τα 16 εκατ. ευρώ . Οι μεγαλύτερες απώλειες για τη ΔΕΗ ωστόσο, προέρχονται από την αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα, αφού το 2014 η παραγωγή των υδροηλεκτρικών ήταν σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ κατά 1524GWh ή αλλιώς κατά 66,2% μειωμένη. Μόνο η διαφορά αυτή εκτιμάται ότι ξεπερνά σε απώλεια εσόδων τα 50 εκατ. ευρώ.
Οι απώλειες από τα υδροηλεκτρικά πάντως υποσκελίζονται σημαντικά εξαιτίας της περιορισμένης παραγωγής φυσικού αερίου: η ΔΕΗ αγόρασε περίπου τη μισή ενέργεια από φυσικά αέρια τρίτων, ενώ και το κόστος ήταν σημαντικά μικρότερο εξαιτίας της μείωσης στο μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους (κατάργηση περιθωρίου 10%). Μόνο από αυτή την αλλαγή το όφελος στο τρίμηνο υπολογίζεται στα 10 εκατ. ευρώ.
Εν ολίγοις, οι εξελίξεις σε θεσμικό επίπεδο στην αγορά ηλεκτρισμού φαίνεται ότι θα λειτουργήσουν υπέρ της ΔΕΗ κάτι που απομένει να φανεί στα επόμενα τρίμηνα. Και αυτό διότι οι αγορές ενέργειας από τρίτους μειώνονται σημαντικά, καταργήθηκαν ή περιορίστηκαν  ήδη δύο μεταβατικοί μηχανισμοί που αύξαναν τα κόστη για τη ΔΕΗ (περιθώριο 10% στο ΜΑΜΚ και κανόνας του 30% για τις προσφορές στη χονδρεμοπορική αγορά) ενώ έρχεται από τον Ιούνιο η πλήρης κατάργηση του ΜΑΜΚ. Τέλος τα ΑΔΙ που διατηρήθηκαν, σύμφωνα με το κείμενο του νέου μνημονίου που παρουσιάστηκε θα αναμορφωθούν και το συνολικό τους κόστος θα μειωθεί σημαντικά, από το Σεπτέμβριο.
Έτσι πράγματι ενώ τα λιγότερα νερά φαίνεται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο ώστε τα έσοδα της ΔΕΗ να εμφανίζουν μικρή κάμψη στο τρίμηνο, η πορεία από το τρίτο τρίμηνο και μετά «δείχνει» αύξηση των περιθωρίων και μάλιστα σημαντική για τη ΔΕΚΟ.