Ανακούφιση στην ενεργειακή αγορά καθώς απομακρύνονται τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, αλλά και μήνυμα προς την κυβέρνηση να επιταχύνει τις δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις με ορίζοντα το Μάρτιο του 2015 οπότε και λήγει η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, αποτελεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Το γεγονός ότι η καθαρή αυτή νίκη δεν συνοδεύτηκε και από την πολιτική ανατροπή που επεδίωκε ο ΣΥΡΙΖΑ καθησύχασε την .....ενεργειακή αγορά, που φοβόταν το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής αστάθειας εφόσον η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα δεν θα ήταν διαχειρίσιμη.
Όσο για την κυβέρνηση, από σήμερα αρχίζει δουλειά, γνωρίζοντας πως έχει κάτι λιγότερο από ένα χρόνο επιβίωσης, μέχρι δηλαδή τον Μάρτιο του 2015. Τότε λήγει η θητεία του Κάρολου Παπούλια
στην Προεδρία της Δημοκρατίας και οι πιθανότητες να συγκεντρώσει η
κυβερνητική πρόταση για το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί τους αναγκαίους
από το Σύνταγμα 180 βουλευτές, είναι δύσκολη, οπότε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο 2015 παραμένει πιθανό.
Τι περιμένουν οι ξένοι
Είναι σαφές ότι τα ανοικτά ενεργειακά μέτωπα είναι πολλά, γι’ αυτό και οι επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, περιμένουν με ενδιαφέρον τόσο τη στάση της κυβέρνησης όσο και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Διότι ναι μεν, το χθεσινό αποτέλεσμα διασφαλίζει τη σταθερότητα έναντι του ενδεχομένου για άμεσες εκλογές, αλλά τι θα γίνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πρώτο κόμμα, αρχίσει μια τακτική «ανένδοτου» αμφισβητώντας κάθε απόφαση που λαμβάνεται ;
Στελέχη ξένων ομίλων που έχουν βάλει την Ελλάδα στην επενδυτική τους ατζέντα, ελπίζουν αυτό να μην επιβεβαιωθεί, ιδιαίτερα ενόψει της συμφωνίας για το χρέος τον Νοέμβριο. Όπως επισήμαιναν, αν Ελλάδα και Ευρώπη καταλήξουν σε μια τόσο σημαντική συμφωνία, πρέπει να είναι βέβαιο ότι αυτή δεν θα κινδυνεύει να ανατραπεί.
Τις τελευταίες ημέρες πολλά από τα στελέχη ξένων εταιρειών που συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ή ενδιαφέρονται για τις έρευνες υδρογονανθράκων δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για τις πολιτικές εξελίξεις. Πριν τις εκλογές δεν είχαν σταματήσει να έχουν επαφές με κυβερνητικά στελέχη,
κάτι που δείχνει το ενδιαφέρον τους να τοποθετηθούν στην ελληνική
οικονομία, τις τελευταίες ωστόσο εβδομάδες τηρούσαν στάση αναμονής.
Στο μυαλό όλων ήταν- και είναι- όπως λέει συνομιλητής τους, η έννοια της πολιτικής σταθερότητας. Και όχι μόνο για το άμεσο μέλλον αλλά και για αργότερα. Ρωτούν ακόμη και για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου έτους. Και αυτό γιατί αν τοποθετήσουν εδώ τα κεφάλαιά τους, θέλουν να είναι σίγουροι ότι δεν θα βρεθούν προ απροόπτων ύστερα από ένα χρόνο.
Τα 4 μεγάλα μέτωπα
Τώρα η κυβέρνηση, και με δεδομένο ότι - για την ώρα τουλάχιστον- θέμα
πρόωρων εκλογών δεν τίθεται, καλείται να βάλει τις μηχανές της να
δουλέψουν στο φουλ, καθώς σε μια σειρά από τομείς, όπως στον ενεργειακό, υπάρχει πολλή δουλειά ενόψει.
Καταρχήν, στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, η ΔΕΗ πρόκειται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ανακοινώσει τη λίστα με τους προεπιλεγέντες στο διαγωνισμό πώλησης του 66% του ΑΔΜΗΕ. Ένας λόγος που έχει καθυστερήσει η διαδικασία είναι ότι οι σύμβουλοι του διαγωνισμού ζητούν περισσότερες διευκρινίσεις από τους ενδιαφερόμενους για το φάκελό τους (χρηματοοικονομικά, ratings, κλπ). Επίσης, την Παρασκευή έληξε η προθεσμία που είχε δώσει η ΡΑΕ για τον καθορισμό της μεθοδολογίας υπολογισμού του εσόδου που θα έχει ο ΑΔΜΗΕ από την διαχείριση και εκμετάλλευση του δικτύου.
Στον τομέα της αγοράς ηλεκτρισμού, πρόκειται να ανακοινωθούν μια σειρά αλλαγών στους μεταβατικούς μηχανισμούς (ΑΔΙ), ενώ το καυτό θέμα αφορά την τιμή έναρξης των δημοπρασιών NOME από το φθινόπωρο, με τη ΔΕΗ να φαίνεται πως δύσκολα θα δεχθεί μια τιμή κάτω από τα κοστολογικά στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί από την Ernst & Young.
Εκκρεμεί επίσης η εφαρμογή των μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία αφού η κυβέρνηση ακόμη περιμένει το οκέυ της Κομισιόν για διακοψιμότητα, αντιστάθμιση και επιστροφή κερδών της ΔΕΠΑ, ενώ εξίσου σοβαρό θέμα είναι η παρακολούθηση μείωσης του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, όπου η κυβέρνηση φιλοδοξεί να έχει μηδενιστεί ως το τέλος του έτους.
Τέλος, κορυφαίο θέμα παραμένουν οι αλλαγές στην αγορά του φυσικού αερίου, και το άνοιγμα των ΕΠΑ. Οι αλλαγές στο αναθεωρημένο μνημόνιο για την αγορά, ξεκινούν με βάση το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ήδη από τον Ιούνιο και καταλήγουν με την πλήρη κατάργηση του μονοπωλίου μέχρι το 2017. Και βέβαια υπάρχουν σημαντικά ανοιχτά θέματα, όπως για παράδειγμα ο τρόπος με τον οποίο θα αποζημιωθούν οι μέτοχοι για την αλλαγή του status quo που θα επέλθει πριν τη λήξη των αποκλειστικών δικαιωμάτων που είχαν.
Παράλληλα με τις ΕΠΑ πάντως το νέο ενεργειακό μνημόνιο προβλέπει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές γενικά στην αγορά του αερίου (ρευστότητα, gas swaps κλπ).