Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΕΤΕ/ΟΜΙΛΟΥ-ΔΕΗ: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΔΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ

 Η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να εφαρμόσει τον κανονισμό
μεταθετότητας προσωπικού ΔΕΗ Α.Ε., υλοποιώντας την απόφαση Δ/τα Συμβ. 93/2013, δίχως να καλέσει τα σωματεία σε ουσιαστικό διάλογο, έτσι ώστε να επισημανθούν τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν με την εφαρμογή του συγκεκριμένου κανονισμού.

Έχοντας ως μόνο κριτήριο οικονομοτεχνικές μελέτες αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, κόβοντας και ράβοντας κωδικούς σε αντίστοιχα κέντρα κόστους, ετοιμάζονται να διαλύσουν οικογένειες και σπίτια, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την υγεία και την ασφάλεια..
εργαζομένων και εγκαταστάσεων.
Οι σταθμοί παραγωγής είναι χώροι επικίνδυνοι. Απαιτούν προσήλωση στην εργασία. Απαιτούν ηρεμία.
Δεν είναι δυνατόν, «υπό την Δαμόκλειο Σπάθη της απόλυσης», έχοντας αποκόψει βίαια τους εργαζόμενους από το οικογενειακό τους περιβάλλον, έχοντας επιτείνει το οικονομικό τους πρόβλημα, να επιτευχθεί εργασιακή ηρεμία. Το εργατικό ατύχημα είναι «προ των πυλών» και θα έχουν την πλήρη ευθύνη.
Η Διοίκηση της Επιχείρησης πρέπει και οφείλει να έρθει σε διάλογο με τα θεσμικά όργανα των εργαζομένων και να μην λειτουργεί με την τακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», τη στιγμή που θέλει να παρουσιάζεται ως δημοκρατική και κατά τα άλλα ως δήθεν «αριστερή».
Αντί να απαιτήσει να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί προσλήψεων που είναι σε εξέλιξη, υποκύπτει στις ορέξεις και τα θελήματα των πολιτικών της προϊσταμένων, ξεχνώντας να τους πιέσει για όσα έχουν υποσχεθεί για την Επιχείρηση, η οποία ανήκει στον Ελληνικό λαό και δεν είναι τσιφλίκι τους.
Σύμφωνα με την παράγραφο 6 του ΚΕΦ Β της 93/2013 Απόφασης Δ/τα Συμβ. ο κανονισμός μεταθετότητας δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις κατάργησης θέσης εργασίας και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 35 του ΚΚΠ/ΔΕΗ όπως αυτό αντικαταστάθηκε και ισχύει με την ΕΣΣΕ Προσωπικού ΔΕΗ 2012.
Γιατί η ΔΕΗ που επικαλείται κλείσιμο μονάδων, εφαρμόζει κανονισμό μεταθετότητας για τις κατηργημένες θέσεις και δεν εφαρμόζει την ΕΣΣΕ 2012, δίνοντας την δυνατότητα στους εργαζόμενους να επιλέξουν και να καλύψουν θέσεις εργασίας που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης;
Αντιθέτως, έχουμε το φαινόμενο να καλύπτονται θέσεις με εκτός έδρας μετακινήσεις και υπερωρίες από κάποιους συναδέλφους σε σταθμούς που είναι βολικοί και ταυτόχρονα ζητάμε από άλλους συναδέλφους να μετατεθούν σε απομακρυσμένες και άγονες περιοχές.
Δεν είναι δυνατόν να αποκλείουμε εργαζόμενους να κάνουν αιτήσεις μεταθέσεων, σε υπηρεσίες που αποδεδειγμένα καλύπτονται με εκτός έδρας εργασία, με συνεχόμενα δωδεκάωρα και να καταδικάζουμε (στη βάση ότι δεν είναι στην θέλησή τους η μετακίνηση), ανθρώπους για πολλά χρόνια σε προβληματικές περιοχές, όπως η Επιχείρηση τις χαρακτηρίζει.
Αν υπάρχει θέληση για επίλυση των προβλημάτων, ας ξεκινήσει η Διοίκηση να κάνει πράξη την απαίτηση για νέες προσλήψεις προσωπικού, που τόσο πολύ διακήρυσσε στο παρελθόν, αλλά τώρα κάνει πως δεν ακούει. Ταυτόχρονα, να επισπεύσει τον τρέχοντα διαγωνισμό, όπου περιλαμβάνει άτομα που συνειδητοποιημένα έκαναν αιτήσεις για εργασία στους συγκεκριμένους χώρους. Σε επόμενους διαγωνισμούς ας βάλει ως κριτήριο ότι δεν δικαιούσαι μετάθεση παρά μόνο σε περίπτωση κατάργησης θέσεως.
Ο κανονισμός μεταθετότητας πρέπει να καταργηθεί και να αναδομηθεί με κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια που θα αντιπροσωπεύουν το μέγεθος, το κύρος και την σπουδαιότητα που η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού οφείλει να έχει.
Η Επιχείρηση δεν νοείται να «τρώει» τους εργαζόμενούς της για να επιβιώσει και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κανένα όφελος.
Λύσεις υπάρχουν πολλές, αρκεί να υπάρχει θέληση συνεργασίας και όχι ένα καθεστώς απολυταρχικής εξουσίας. Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ έχουν διαχρονικά αποδείξει ότι με αυταπάρνηση δίνουν το είναι τους για το καλό της εταιρείας και της κοινωνίας.
Τα κριτήρια πρέπει να αναλυθούν από αρμόδιες κοινωνικές και οικονομικές υπηρεσίες.
Παραθέτουμε κάποια από τα κριτήρια που δεν έχουν υπολογιστεί.
1) Εργασία συζύγου ή όχι (μείωση οικογενειακού εισοδήματος)
2) Ιδιόκτητο σπίτι ή όχι
3) Δραστηριότητες, εκπαιδευτήρια για παιδιά (Καταδικάζεται το μέλλον των παιδιών)
4) Συγγενείς πρώτου βαθμού (Μεγάλης ηλικίας γονείς με ποσοστά αναπηρίας)
5) Φορολογία επιδότησης ενοικίου και συνυπολογισμός του στο εισόδημα
6) Εργαζόμενοι (εν δυνάμει συνταξιούχοι) που παραμένουν στις υπάρχουσες θέσεις  
Η ΕΤΕ/ΔΕΗ διαφωνεί με το υπάρχον καθεστώς, των εκτός έδρας μετακινήσεων, ενίοτε πολύχρονων, που τείνει να γίνει για τους βολεμένους μανδαρίνους κεκτημένο δικαίωμα.
Τα κακώς κείμενα πρέπει να διορθωθούν άμεσα, αλλά όχι εις βάρος άλλων συναδέλφων.
Καλούμε την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, να αναλάβει όπως θεσμικά οφείλει το πάγωμα του κανονισμού μεταθετότητας με αποφασιστικότητα, ανάλογη της αποφασιστικότητας που επιδεικνύει η Διοίκηση.
Ο κανονισμός μεταθετότητας ανοίγει την Κερκόπορτα για ελαστικοποίηση της εργασίας, σύμφωνα με τις ορέξεις της εργοδοσίας. Εάν δεν υπάρχουν κανόνες, ηθική και αξίες, τότε τι μας έχει απομείνει;
Δυνατά, ανυποχώρητα θα εμποδίσουμε τέτοιου είδους πρακτικές και θα μας βρουν απέναντι σε όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ