Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

To μεγάλο «παζάρι» για τις «μικρές ΔΕΗ»

ΠΟΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΛΙΓΝΙΤΗ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ, ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

To μεγάλο «παζάρι» για τις «μικρές ΔΕΗ» Αντιδράσεις προκαλούνται στους κόλπους της ΔΕΗ μετά την εκδηλωθείσα πρόθεση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, για κοινοπρακτικά σχήματα της εταιρείας με ιδιώτες στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος μέσω της συνεισφοράς τέτοιων σταθμών της δημόσιας επιχείρησης.


Από τη μία τα συνδικάτα και στελέχη της επιχείρησης αμφισβητούν μια τέτοια κίνηση, καθώς βλέπουν την επαναφορά του σχεδίου της «μικρής ΔΕΗ», ενώ από την άλλη πλευρά εμφανής είναι η απροθυμία των ιδιωτών επενδυτών να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της διοίκησης.

Οπως σημειώνει στην «Οικονομία» στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: «Αν δεν υπάρχει ολοκληρωμένο και σαφές.. σχέδιο από τη ΔΕΗ και αν η εταιρεία δεν διαθέσει και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, τότε είναι δύσκολο να προχωρήσουμε σε συνέργειες».
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει προθυμία ιδιωτικής συμμετοχής, τότε η ΔΕΗ έρχεται αντιμέτωπη με βίαιη πώληση των μονάδων της, καθώς δεν θα έχει εκπληρώσει τον στόχο της μείωσης του μεριδίου της κάτω από το 50% το 2020.
Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου, ο κ. Παναγιωτάκης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, δήλωσε ότι «η ΔΕΗ είναι ανοιχτή σε συνεργασίες με επενδυτές, ώστε η εταιρεία, συνεισφέροντας λιγνιτικούς σταθμούς και δικαιώματα λιγνίτη, να κάνει κοινοπρακτικά σχήματα». Οπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, «σκοπός αυτών των πρωτοβουλιών είναι να αντιμετωπιστεί η καταδικαστική απόφαση της Κομισιόν σε βάρος της επιχείρησης». Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει κατηγορηθεί για το αποκλειστικό προνόμιό της στον λιγνίτη και στο νερό, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται ανταγωνισμός στην παραγωγή ρεύματος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, μία λιγνιτική μονάδα, την οποία μπορεί να συνεισφέρει η εταιρεία στα joint ventures με τους ιδιώτες, είναι ο ΑΗΣ Αμυνταίου Φλώρινας, ο οποίος χρε
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, μία λιγνιτική μονάδα, την οποία μπορεί να συνεισφέρει η εταιρεία στα joint ventures με τους ιδιώτες, είναι ο ΑΗΣ Αμυνταίου Φλώρινας, ο οποίος χρειάζεται ενεργειακή αναβάθμιση, με επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία θα μπορούσε να διαθέσει ο ενδιαφερόμενος ιδιώτης επενδυτής.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, προσδιόρισε και τις λιγνιτικές μονάδες, τις οποίες μπορεί να συνεισφέρει η εταιρεία στα joint ventures με τους ιδιώτες. Ο ένας είναι ο ΑΗΣ Αμυνταίου Φλώρινας, για τον οποίο ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι επειδή χρειάζεται ενεργειακή αναβάθμιση, με επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το έργο ιδιώτης και μαζί με τη ΔΕΗ να κάνουν κοινοπρακτικό σχήμα. Η δημόσια επιχείρηση θα συνεισέφερε επίσης και τα λιγνιτικά κοιτάσματα. Σημειώνεται ότι ο ΑΗΣ Φλώρινας υπό τις παρούσες συνθήκες έχει χρόνο ζωής μέχρι το 2019.
Ως δεύτερο πεδίο συνεργασίας ανέφερε την κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη της Φλώρινας. Με τον ίδιο τρόπο ενδιαφερόμενος ιδιώτης επενδυτής θα έμπαινε στη λιγνιτική παραγωγή. Υπενθυμίζεται ότι τα δικαιώματα εκμετάλλευσης λιγνίτη της ΔΕΗ στο ορυχείο της Βεύης που «τροφοδοτεί» την πρώτη μονάδα της Μελίτης αλλά και τη δεύτερη όταν κατασκευαστεί λήγουν το 2024.
To μεγάλο «παζάρι» για τις «μικρές ΔΕΗ»
 
Αντιδράσεις
 
Επιπλέον οι μονάδες οι συγκεκριμένες περιλαμβάνονταν στη «μικρή ΔΕΗ» που είχε νομοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για πώληση. Αυτός ο συνειρμός προκάλεσε αντιδράσεις σε εργαζομένους και στελέχη της επιχείρησης.
Η ΔΕΗ, μετά τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν των δηλώσεων του κ. Παναγιωτάκη, εξέδωσε ανακοίνωση-διάψευση:
«Ο πρόεδρος της ΔΕΗ στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους επανέλαβε τη θέση της Επιχείρησης ότι, πρώτον, καμία μονάδα δεν πωλείται και, δεύτερον, είναι ευπρόσδεκτοι σοβαροί επενδυτές, οι οποίοι συμπράττοντας με τη ΔΕΗ σε κοινά εταιρικά σχήματα θα επενδύσουν εκατοντάδες εκατ. ευρώ για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας στη Φλώρινα και -ενδεχομένως- για την αναβάθμιση του λιγνιτικού σταθμού του Αμυνταίου», αναφερόταν στην ανασκευαστική δήλωση της ΔΕΗ, η οποία κατέληγε: «Είναι προφανές ότι η θέση αυτή, η οποία βέβαια έχει ξεκάθαρο αναπτυξιακό προσανατολισμό, δεν έχει καμία σχέση με το σενάριο της μικρής ΔΕΗ, το οποίο περιελάμβανε την πώληση ενός πακέτου μονάδων -λιγνιτικών, φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικών- ισχύος ίσης με το 30% του συνόλου της ΔΕΗ, και την υποχρεωτική μεταφορά σε αυτήν του 30% των πελατών της Επιχείρησης».
Πληροφορίες θέλουν στελέχη της εταιρείας να έχουν αντιδράσει με αυτές τις δηλώσεις του προέδρου της και γι' αυτό εκείνος έσπευσε στην έκδοση της προηγούμενης ανακοίνωσης.
Αντιδράσεις, όμως, υπήρξαν και από το μεγαλύτερο σωματείο των εργαζομένων της εταιρείας, τον «Σπάρτακο». Το προεδρείο του, μάλιστα, συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θ. Καρυπίδη, και αμέσως δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι είναι επί ποδός μετά τις δηλώσεις του κ. Παναγιωτάκη.
Ντόμινο μειώσεων 
Πιο φθηνό το ρεύμα για εταιρείες
Ντόμινο μειώσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας έχουν προκαλέσει οι ανεξάρτητοι προμηθευτές. Εχουν, ήδη, αποσπάσει το 20% των πελατών της ΔΕΗ και για την ακρίβεια τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη μέση και τη χαμηλή τάση.
Με αυτήν τη σημαντική απώλεια μεριδίων η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού απάντησε στον ανταγωνισμό ανακοινώνοντας εκπτώσεις έως 10% στους επαγγελματίες των ίδιων προαναφερόμενων κατηγοριών που είναι συνεπείς στις πληρωμές των λογαριασμών τους, ακόμη και για όσους είναι στο πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών ή πρόκειται να υπαχθούν.
Στο θέμα του ανταγωνισμού των τιμολογίων ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Protergia, Ντ. Μενρουμπή, σχολίασε στη διάρκεια ομιλίας του σε πρόσφατο συνέδριο: «Οι ιδιώτες προμηθευτές πωλούν σε ακόμη χαμηλότερες τιμές και με μεγαλύτερες εκπτώσεις από το 10% εδώ και καιρό.
Η ΔΕΗ ακολούθησε. Οι ιδιωτικές εταιρείες ανταμείβουν τους συνεπείς καταναλωτές εδώ και 1-2 χρόνια. Επομένως να μη λέμε ότι εάν δεν ήταν η ΔΕΗ οι τιμές δεν θα είχαν μειωθεί.
Επενδύσεις 2,5 δισ
 Οι τιμές μειώθηκαν από τον ανταγωνισμό και αυτό οδήγησε τη ΔΕΗ να κάνει εκπτώσεις». Ο ίδιος επισήμανε και το γεγονός πως οι ανεξάρτητοι παραγωγοί - προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος έχουν επενδύσει για την κατασκευή των μονάδων τους συνολικό ποσό της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ και πρόκειται για ιδιωτικά κεφάλαια.
Η ρελάνς της ΔΕΗ με τις εκπτώσεις στα τιμολόγια γίνεται και για ακόμη έναν πρόσθετο λόγο. Προσπαθεί να φρενάρει την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της, τα οποία ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ.
Η ΔΕΗ πέρα από το πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών στο οποίο έχει προχωρήσει, και σύμφωνα με πληροφορίες έχει βάλει σε τάξη μόλις 300 εκατ. ευρώ, ζήτησε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τη λήψη ακόμη ενός μέτρου: εκείνου της απαγόρευσης μετακίνησης πελατών προς ανταγωνιστές της, αν δεν έχουν εξοφλήσει προηγουμένως τις οφειλές τους.
Παρέμβαση η οποία φαίνεται, σύμφωνα με την πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών, να της γυρνά «μπούμερανγκ», καθώς τελικά στην εταιρεία εγκλωβίζονται οι κακοπληρωτές.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ΕΘΝΟΣ