Το αυτό ισχύει και για την αγορά ενέργειας. Η αναζωπύρωση του ρίσκου και όχι οι άμεσες επιπτώσεις του Brexit είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις στην ενέργεια.
Το ερώτημα που θα χρειαστεί για να απαντηθεί μερικές ημέρες ή εβδομάδες είναι αν και σε τι βαθμό θα επηρεαστεί το κόστος χρηματοδότησης των..
επενδύσεων στην ενέργεια δεδομένης της αύξησης του ρίσκου.
Tέτοιο για παράδειγμα κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις στα αιολικά πάρκα. Ο λόγος για όλα αυτά τα λεγόμενα "ώριμα" έργα τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν ένα νέο επενδυτικό κύμα, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του κλάδου, πόσο μάλλον όταν βελτιώνεται, έστω και δειλά, η δυνατότητα πρόσβασης στα τραπεζικά κεφάλαια.
Ο ίδιος κίνδυνος θα μπορούσε να ισχύει ακόμη για τις επενδύσεις στα δίκτυα, στο φυσικό αέριο, ακόμη και σε δομικού τύπου αποκρατικοποιήσεις όπως το 20%-25% του ΑΔΜΗΕ. Τη προσεχή Πέμπτη 30 Ιουνίου η ΔΕΗ στο πλαίσιο της τακτικής της γενικής συνέλευσης πρόκειται να λάβει την απόφαση για την πώληση και μεταβίβαση τουλάχιστον του 20% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Ευχής έργον θα ήταν το ενδιαφέρον που λέγεται ότι υπάρχει από ευρωπαικές εταιρείες για τον ΑΔΜΗΕ, να μην επηρεασθεί αρνητικά λόγω της εκ νέου ανόδου του ρίσκου για τις χώρες του Νότου.
Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Αν αυτός ο "νεκρός" χρόνος δεν λήξει γρήγορα, αν δηλαδή καθυστερήσουν να ληφθούν οι αποφάσεις για τη τύχη της Βρετανίας (σσ: υποβολή αιτήματος εξόδου, διαδικασίες, κλπ), τότε ή αβεβαιότητα θα συνεχισθεί, και ο κίνδυνος είναι το βλέμμα των αγορών να μείνει εστιασμένο στις χώρες του Νότου.
Μπορεί να μην αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα η επι τα χείρω αλλαγή των δεδομένων στο επενδυτικό κλίμα και η επιδείνωση του οικονομικού και πολιτικού ρίσκου, αλλά επαναφέρει τη χώρα μας στο επίκεντρο ως έναν από τους βασικούς αδύναμους κρίσκους.
"Η αβεβαιότητα στις αγορές που πηγάζει από την ψήφο υπέρ του Brexit θα πλήξει τις εύθραυστες οικονομίες της ευρωζώνης στη Νότια Ευρώπη. Οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα πιθανότατα θα αυξηθούν", αναφέρει στη πρόσφατη έκθεσή του o Statfor, το γνωστό αμερικανικό κέντρο στρατηγικών μελετών
Η νέα αυτή κρίση βρίσκει την Ελλάδα στη πιο κρίσιμη ίσως καμπή για την αναθέρμανση της οικονομίας της. Η συγκυρία δεν ήταν ευνοϊκή, αλλά πλέον το επενδυτικό περιβάλλον γίνεται ξανά εχθρικό. Σε μια περίοδο που ζητούμενο ήταν ένα "αναπτυξιακό σοκ" μέσα από την αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης την προσέλκυση σημαντικών ιδιωτικών κεφαλαίων για επενδύσεις, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κραχ των αγορών.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο Βρετανίας- Ευρωπαικής Ενωσης τις επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές προς αυτή την κατεύθυνση.
http://energypress.gr