Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Προσλαμβάνονται σύμβουλοι για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ - Τι εξετάζεται

Προσλαμβάνονται σύμβουλοι για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ - Τι εξετάζεται
Τι περιλαμβάνει ο μετασχηματισμός του ΔΕΔΔΗΕ ως προς τον αρχικό σχεδιασμό για την μερική ιδιωτικοποίηση
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε μερική ιδιωτικοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ, αφήνοντας ανοιχτά στο τραπέζι όλα τα σενάρια για το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο.
Το τοπίο δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν το Φθινόπωρο και μετά τις πρώτες επίσημες επαφές του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με τους Θεσμούς και τη νέα Κομισιόν.
Κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών την περασμένη εβδομάδα εξέθεσε την κατάσταση και έλαβε κατ’ αρχήν πράσινο φως να καταρτίσει ένα λεπτομερές σχέδιο τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας καθώς τα δυο ζητήματα είναι απολύτως αλληλοεξαρτώμενα.
Έτσι το τοπίο δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν από τις αρχές του Φθινοπώρου.
Εν τω μεταξύ και σε ότι αφορά τα δίκτυα, η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνει η νέα διοίκηση της ΔΕΗ που αναμένεται να οριστεί εντός της εβδομάδας, είναι να προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλου που θα εισηγηθεί τον προσφορότερο τρόπο ιδιωτικοποίησης, με γνώμονα την άντληση όσο το δυνατόν περισσότερων κεφαλαίων που θα ενισχύσουν τη ΔΕΗ.   
Ο κ. Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος από τη διαδικασία αυτή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα η ΔΕΗ έχει την κυριότητα των δικτύων διανομής ηλεκτρισμού Μέσης και Χαμηλής Τάσης, ενώ η διαχείριση τους γίνεται από την κατά 100% θυγατρική της που είναι ο ΔΕΔΔΗΕ.
Μεταξύ των σεναρίων λοιπόν που βρίσκονται στο τραπέζι είναι το σπάσιμο του ΔΕΔΔΗΕ σε τοπικές εταιρίες και μερική ιδιωτικοποίησή τους ή είσοδος στρατηγικού επενδυτή στον ενιαίο ΔΕΔΔΗΕ.
Μάλιστα για την περίπτωση της εισόδου στρατηγικού επενδυτή συζητούνται από συντηρητικά σενάρια διάθεσης ποσοστού 30 - 40% και του management, μέχρι και το σενάριο της διάθεσης του 66% με διατήρηση της καταστατικής μειοψηφίας από τη ΔΕΗ.

Επιφυλάξεις για τη διάσπαση της εταιρίας

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο σπασίματος του ΔΕΔΔΗΕ σε δυο ή και τέσσερις εταιρίες με γεωγραφικά κριτήρια, η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι σε πολλές περιπτώσεις πάντως το εγχείρημα δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία, με αποτέλεσμα είτε να γίνουν κινήσεις για αναστροφή ή μερική αναστροφή της πώλησης ή δημιουργία τοπικών εταιριών με τη συμμετοχή των περιφερειών ή άλλων τοπικών αρχών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αναπόσβεστη η αξία των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται σε 3,6 δις ευρώ, ενώ θεωρείται ότι εισφέρει στα EBIDTA της ΔΕΗ περί τα 350 εκατ. ευρώ. 
Πάντως η εταιρία το 2018 ήταν ζημιογόνος εξαιτίας της υποχρεωτικής πρόβλεψης για αποζημιώσεις αποχώρησης του προσωπικού ύψους 58,1 εκατ. ευρώ.
Τα συνολικά έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ για το 2018 ανήλθαν σε  890, 5 εκατ. ευρώ έναντι 895,9 εκατ. ευρώ το 2017
Το σύνολο του ενεργητικού για το 2018 ανήλθε σε 792, 2 εκατ. ευρώ έναντι 1, 01 δις ευρώ το 2017.
Οι αμοιβές των 6.445 εργαζομένων ανήλθαν σε  303,5 εκατ. ευρώ.
Οι ζημίες προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε  7,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 44,08 εκατ. ευρώ το 2017.
Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι το εγχείρημα της ιδιοκτησιακού διαχωρισμού των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση αφού το δίκτυο είναι μέρος των εγγυήσεων που έχει παράσχει η ΔΕΗ  στις τράπεζες προκειμένου να δανειοδοτηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν, εταιρικοί μετασχηματισμοί που είχε επιχειρήσει η ΔΕΗ, όπως για παράδειγμα η απορρόφηση της 100% θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τη μητρική, μπλοκαρίστηκε από τις τράπεζες, ακριβώς επειδή οι ΑΠΕ της ΔΕΗ αποτελούν εγγυήσεις στην αναχρηματοδότηση των δανείων της.
Βεβαίως σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η λύση της καταβολής στις τράπεζες μέρους του τιμήματος κάτι όμως που θα περιορίσει το προσδοκώμενο όφελος για τη ΔΕΗ.

πηγή: www.worldenergynews.gr