Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Εισήγηση ΡΑΕ για τρίμηνη παραμονή στην Καθολική Υπηρεσία των εταιρικών πελατών χαμηλής τάσης

Εισήγηση ΡΑΕ για τρίμηνη παραμονή στην Καθολική Υπηρεσία των εταιρικών πελατών χαμηλής τάσης
Η Αρχή προτείνει επίσης στο ΥΠΕΝ τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ για τις νυχτερινές καταναλώσεις
Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς των «καταναλωτές καθολικής υπηρεσίας» και μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ για τις νυχτερινές καταναλώσεις, εισηγείται η ΡΑΕ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο της συσσώρευσης οφειλών οι οποίες επιβαρύνουν των λογαριασμό των ΥΚΩ, αλλά και να αντιμετωπιστούν καταχρηστικές συμπεριφορές καταναλωτών που έχουν μεταπέσει στο συγκεκριμένο καθεστώς και συνεχίζουν να ηλεκτροδοτούνται χωρίς να πληρώνουν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔΕΗ, οι καταναλωτές που έχουν μεταπέσει στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας ξεπερνούν τους 200.000 καταναλωτές, οι οποίοι συνεχίζουν να τροφοδοτούνται κανονικά με ηλεκτρική ενέργεια και να συσσωρεύουν οφειλές χωρίς κανείς να τους ενοχλεί. Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας το ποσοστό των καταναλωτών αυτών βαίνει συνεχώς αυξανόμενο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Αύγουστο του 2017 ανερχόταν σε μόλις 0,1% για το διασυνδεδεμένο σύστημα, αυξήθηκε σε 0,26% τον Ιανουάριο του 2019 για να φθάσει στο 0,51% τον Μάιο του 2019.  

Αποζημίωση μέσω των ΥΚΩ

Η μετάπτωση των καταναλωτών στο συγκεκριμένο καθεστώς γίνεται εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, η οποία αφού εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ρύθμισης απορρίπτει τους οφειλέτες από το πελατολόγιο της και εκείνοι από την πλευρά τους αδυνατούν να βρουν άλλον προμηθευτή.
Με δεδομένη την ύπαρξη του θεμελιώδους κανόνα ότι όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να ηλεκτροδοτούνται η ΡΑΕ κάθε χρόνο διενεργεί έναν διαγωνισμό για να επιλέξει τον προμηθευτή καθολικής υπηρεσίας το λεγόμενο last resort των καταναλωτών.
Ο συγκεκριμένος προμηθευτής αμείβεται για την παροχή της καθολικής υπηρεσίας με μια τιμή που προσδιορίζεται από τη ΡΑΕ,  μέσω του λογαριασμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Ο διαγωνισμός αυτός καταλήγει κάθε χρόνο στη ΔΕΗ, αφού δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από κανέναν άλλο προμηθευτή.

Αφαίρεση από το μερίδιο της ΔΕΗ

Η όλη υπόθεση βεβαίως έχει το πλεονέκτημα για τη ΔΕΗ, ότι οι συγκεκριμένοι πελάτες δεν προσμετρούνται στο μερίδιο αγοράς της.
Ωστόσο επιβαρύνουν το λογαριασμό των ΥΚΩ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων και η ΡΑΕ επιδιώκει τον έλεγχο του φαινομένου.  
Η πρόταση της ΡΑΕ προς το ΥΠΕΝ είναι να οριστεί χρονικός περιορισμός  μέγιστης παραμονής στο συγκεκριμένο καθεστώς ειδικά για τους εμπορικούς καταναλωτές Χαμηλής Τάσης.
Σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ το χρονικό περιθώριο θα πρέπει να είναι της τάξεως των τριών μηνών, προκειμένου να δοθεί κατάλληλος χρόνος στους καταναλωτές να διαπραγματευθούν νέα σύμβαση με τον προμηθευτή της επιλογής τους, αλλά και να κατασταλούν φαινόμενα συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών και καταχρηστικών συμπεριφορών.

30.000 οικογένειες «αγγίζουν» οι χρεώσεις ΥΚΩ για τις νυχτερινές καταναλώσεις

Η ΡΑΕ επαναφέρει επίσης στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παλαιότερη πρόταση της που είχε παραμένει στα συρτάρια του προηγούμενου υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη. Συγκεκριμένα προτείνει τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ για τις νυχτερινές καταναλώσεις.
Οι μειώσεις αφορούν το μεσαίο (1600- 2000 kwh) και το υψηλό κλιμάκιο κατανάλωσης (πάνω από 2000 kwh).
Η μείωση αφορά περίπου 30.000 οικογένειες που χρησιμοποιούν εντατικά το νυχτερινό τιμολόγιο (π.χ. θερμαίνονται με θερμοσυσσωρευτές) και έχουν αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες που ισχύει η μειωμένη χρέωση.
Το θέμα έχει αναδείξει το WEN από τον Απρίλιο του 2019 και βεβαίως το ΥΠΕΝ υπό την προηγούμενη ηγεσία του απλώς κράτησε στα συρτάρια του την πρόταση της ΡΑΕ, αδιαφορώντας τόσο για το γεγονός ότι επί της ουσίας οι συγκεκριμένες χρεώσεις καταργούν την έννοια του νυχτερινού τιμολογίου όσο και για τις οικονομικές επιπτώσεις σε 30.000 νοικοκυριά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση της ΡΑΕ προς το ΥΠΕΝ που για να υιοθετηθεί απαιτεί νομοθετική ρύθμιση περιλαμβάνει και αναδρομική εφαρμογή από 1.11.2018.