Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Αποκαθιστά τη ρευστότητά της η ΔΕΗ

 

H ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι άντλησε 150 εκατ. ευρώ από τη σύμβαση τιτλοποίησης απαιτήσεων ύψους 200 εκατ. ευρώ που έχει συνάψει με τη JP Morgan. Πρόκειται για το πρώτο πακέτο για οφειλές έως 60 ημερών.

Όπως ανέφερε και η ανακοίνωση η γραμμή είναι ανακυκλούμενη και επιτρέπει στη ΔΕΗ μελλοντικές εκταμιεύσεις και έχει διάρκεια 3 έτη. Θα ακολουθήσει το κλείσιμο της δεύτερης συναλλαγής τιτλοποίησης για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 90 ημερών, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ από το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης αναμένεται να αντλήσει σε πρώτη φάση ακόμη 200 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε σύντομο χρονικό διάστημα η συνολική ρευστότητα που θα αντλήσει η επιχείρηση θα φτάσει τα 350 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ήδη στο μέτωπο της ρευστότητας η εταιρεία έχει κάνει σημαντικά βήματα και αυτό αποτυπώνεται στις οφειλές της επιχείρησης προς τρίτους, οι οποίες καταγράφουν σημαντική μείωση.

Συγκεκριμένα οι οφειλές της εταιρείας προς τρίτους έχουν σημειώσει υποχώρηση κατά 200 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της πανδημίας και του lockdown. Σημειώνεται ότι ένα χρόνο πριν, το Δεκέμβριο του 2019 η ΔΕΗ είχε βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο στο μέτωπο της ρευστότητας και των οφειλών προς τρίτους.

Ένα χρόνο μετά καθώς μάλιστα έχει εξασφαλίσει και νέες πηγές άντλησης ρευστότητας όπως οι τιτλοποιήσεις, η εταιρεία πλέον κινείται με σταθερότητα και βρίσκεται στην αφετηρία για τα επόμενα βήματα ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Να σημειωθεί ότι την επόμενη εβδομάδα η εταιρεία ανακοινώνει τα αποτελέσματα 9μήνου τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν θετική έκπληξη ενώ παράλληλα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και το investor day της επιχείρησης στο οποίο θα παρουσιαστεί το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο.

Μια μέρα μετά στις 3 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει το market test για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την επιχείρηση καθώς τα έσοδα που θα προκύψουν, αφενός θα αξιοποιηθούν για την μείωση του δανεισμού της επιχείρησης αφετέρου θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου επενδυτικού πλάνου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αποτελεί και το βασικό πυλώνα του στρατηγικού σχεδιασμού της επιχείρησης.

του Χάρη Φλουδόπουλου, 

capital.gr