Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

Διζωνικά τιμολόγια: Σε ποιες ώρες μεταφέρεται το «νυχτερινό ρεύμα»

 


 insider.gr - Κώστας Δεληγιάννης


Έξι ώρες της ημέρας, μοιρασμένες σε μία μεσημβρινή και μία νυχτερινή ζώνη, προβλέπει η εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ να καλύπτουν τα διζωνικά τιμολόγια, δηλαδή τα προϊόντα στα οποία θα μετατραπούν τα σημερινά συμβόλαια με διακριτή νυχτερινή χρέωση. Αυτό που θα διατηρηθεί από το σημερινό «νυχτερινό ρεύμα» είναι τα δύο ωράρια -χειμερινό και θερινό- με μικρή προσαρμογή των δύο ζωνών ανά ωράριο.

Έτσι, στο χειμερινό ωράριο, οι μειωμένες χρεώσεις θα προσφέρονται από τις 12:00 μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι και από τις 02:00 έως τις 05:00 το βράδυ. Στο θερινό, αντίστοιχα, οι ελαττωμένες τιμές θα εφαρμόζονται από τις 11:00 μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι και από τις 02:00 μέχρι τις 04:00 το βράδυ.

Η εναλλαγή χειμερινού – θερινού ωραρίου θα γίνεται στις ίδιες ημερομηνίες που ισχύουν τώρα για το «νυχτερινό ρεύμα». Έτσι, το χειμερινό ωράριο θα συνεχίζει να καλύπτει την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου, ενώ το θερινό το διάστημα από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Ίδιες ζώνες και τα Σαββατοκύριακα

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση την εισήγηση του Διαχειριστή, οι ζώνες θα παραμείνουν ίδιες και τις 7 ημέρες της εβδομάδας. Επομένως, π.χ. στο θερινό ωράριο, τόσο το 5νθήμερο όσο και τα Σαββατοκύριακα, οι μειωμένες χρεώσεις θα ισχύουν από τις 11:00 μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι και από τις 02:00 μέχρι τις 04:00 το βράδυ.

Πρόθεση του ΥΠΕΝ ήταν οι ζώνες να είναι διευρυμένες Σάββατο και Κυριακή, καθώς με αυτό τον τρόπο τα διζωνικά τιμολόγια θα είναι πιο εύχρηστα για τους οικιακούς καταναλωτές. Επίσης, η υποχώρηση των χονδρεμπορικών τιμών σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα κατά το Σαββατοκύριακο θα επέτρεπε οι μειωμένες τιμές να «καταλάβουν» μεγαλύτερο μέρος του 24ωρου. Με βάση ωστόσο τον ΔΕΔΔΗΕ, τεχνικοί λόγοι δεν επιτρέπουν την αλλαγή των ζωνών εκτός του 5νθημέρου.

Η εισήγηση του Διαχειριστή παρουσιάστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ καθώς και εκπροσώπων του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), ιδιωτών παρόχων και της ΔΕΗ. Κατά τη σύσκεψη, προέκυψε «αγκάθι» όσον αφορά την αλλαγή των ωρών του σημερινού «νυχτερινού τιμολογίου», καθώς όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται δεν ενσωματώθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο.

Επομένως, για να προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ στην αλλαγή, θα πρέπει να λάβει σχετική εντολή, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο ποιος είναι αρμόδιος για αυτό τον σκοπό. Ανάμεσα στις προτάσεις που «έπεσαν στο τραπέζι» ήταν να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία το ΥΠΕΝ, ή η Ρυθμιστική Αρχή (αν και δεν υπάρχει το αντίστοιχο ρυθμιστικό πλαίσιο). Εναλλακτικά, το ΥΠΕΝ παρότρυνε τους προμηθευτές και τη ΔΕΗ να προχωρήσουν σε σχετική εισήγηση προς τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ενεργοποίηση από αρχές Φεβρουαρίου

Ανεξάρτητα πάντως από τη φόρμουλα που θα προκριθεί για να θεσμοθετηθούν τα διζωνικά τιμολόγια, θεωρείται απίθανο να υπάρξουν αλλαγές στην εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία εξάλλου βασίστηκε σε τεχνικά στοιχεία αναφορικά με τη διακύμανση της παραγωγής και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στο 24ωρο και στις διάφορες εποχές του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι τη δυνατότητα υπαγωγής σε νυχτερινό τιμολόγιο -και πλέον σε κάποιο διζωνικό τιμολόγιο- έχουν περίπου 1,5 εκατ. οικιακοί καταναλωτές, οι οποίοι διαθέτουν συμβατό μετρητή (διπλής εγγραφής). Όπως ανάφερε στη σύσκεψη ο Διαχειριστής, από τη στιγμή που θα θεσμοθετηθεί ο διάδοχος του νυχτερινού τιμολογίου, η μετάβαση σε διζωνικό τιμολόγιο θα γίνει σταδιακά. Για το πρώτο «κύμα» παροχών θα χρειαστεί 1 με 1,5 μήνας, κάτι που σημαίνει πως τα νέα ωράρια θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι για περίπου 150.000 παροχές με μετρητή διπλής εγγραφής, δεν γίνεται λόγω τεχνικών προδιαγραφών, να αλλάξουν οι ζώνες μειωμένων τιμών. Επομένως, οι αντίστοιχοι καταναλωτές θα παραμείνουν στο υφιστάμενο «νυχτερινό ρεύμα».

Μετατόπιση της κατανάλωσης

Όπως έγραψε πρώτο το Insider.gr, οι αλλαγές στο νυχτερινό τιμολόγιο δρομολογούνται από το ΥΠΕΝ από την περασμένη άνοιξη, καθώς η παροχή μειωμένων τιμών κατά κύριο λόγο το βράδυ ανταποκρινόταν σε άλλα δεδομένα στο μίγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όταν σε αυτό κυριαρχούσαν οι λιγνιτικές μονάδες. Επομένως, καθώς ήταν οικονομικά πιο πρόσφορο οι λιγνιτικοί σταθμοί να παραμένουν σε λειτουργία το βράδυ, έστω και σε μικρότερη ισχύ, στόχος ήταν να κινητροδοτηθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το βράδυ.

Πλέον όμως, χάρις στην επέλαση των ΑΠΕ, το «τοπίο» έχει αλλάξει άρδην. Μάλιστα, ειδικά το μεσημέρι την άνοιξη και το καλοκαίρι -όταν κορυφώνεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών πάρκων- έχουν «πυκνώσει» οι περιπτώσεις όπου η αγορά Επόμενης Ημέρας κινείται από ελαφρώς πάνω από το μηδέν (π.χ. 0,03 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) έως και σε αρνητικές τιμές.

Επομένως, στόχος είναι να κινητροδοτηθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως τις μεσημβρινές ώρες. Μάλιστα, η κορύφωση της παραγωγής ΑΠΕ συχνά σημαίνει πως για ένα μέρος από τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν οι «πράσινες» μονάδες, δεν υπάρχει αυτές τις ώρες ζήτηση για να καλύψουν. Ως συνέπεια, σε τέτοιες περιπτώσεις μία σημαντική ποσότητα «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας περικόπτεται από το σύστημα. Ως αποτέλεσμα, με τη «μεταφορά» μέρους της κατανάλωσής τους το μεσημέρι, θα περιοριστούν και οι περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής.