Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011
Tο μέτρο της έκπτωσης στο ρεύμα έχει θεσμοθετηθεί με συλλογικές συμβάσεις
Η αίσθηση που υπάρχει στους συνδικαλιστές είναι ότι ο υπουργός, προκειμένου να δείξει ένα κοινωνικό πρόσωπο, ανακοίνωσε παράλληλα με τις αυξήσεις των τιμολογίων, και την πρόθεσή του να «σφίξει» τα λουριά στη ΔΕΗ, καλώντας τη διοίκησή της να περικόψει παροχές, να περιορίσει κι άλλο το μισθολογικό της κόστος, και τα λειτουργικά της έξοδα.
Σε κάθε πάντως περίπτωση, δηλώνουν έτοιμοι για αντιπαράθεση, αν ο κ. Παπακωσταντίνου επιμείνει στο αίτημα που -όπως αναφέρει στο ενημερωτικό του σημείωμα- έχει διατυπώσει προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, να καταργηθεί η έκπτωση στο ρεύμα που δικαιούνται νυν και πρώην εργαζόμενοι στην επιχείρηση, καθώς και να μειωθεί περαιτέρω 10%-15% το λειτουργικό και εργατικό κόστος της επιχείρησης.
Συνδικαλιστικοί κύκλοι εξηγούν στο «Energypress» ότι το μέτρο της έκπτωσης στο ρεύμα έχει θεσμοθετηθεί με συλλογικές συμβάσεις, και δόθηκε στο προσωπικό ως ένα επιπλόεν εισόδημα, αντί για αυξήσεις. Δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις σε περίπτωση που θεωρηθεί πως η συγκεκριμένη έκπτωση αποτελεί εισόδημα, και επομένως συμπεριληφθεί στις πάσης φύσεως αποδοχές που πρέπει να μειωθούν κατά 35% από τα επίπεδα που βρίσκονταν στο τέλος του 2009.
Τι ισχύει με τους συνταξιούχους ;
Στη περίπτωση ωστόσο των συνταξιούχων, ίσως τα πράγματα να είναι κάπως διαφορετικά. Το ταμείο τους για την κύρια σύνταξη είναι το ΙΚΑ και για την επικουρική το ΤΑΥΤΕΚΩ, που περιλαμβάνει και τον Οργανισμό Ασφάλισης Προσωπικού-ΔΕΗ (ΟΑΠ-ΔΕΗ). Ομως ο ΟΑΠ-ΔΕΗ αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), και η ΔΕΗ δεν έχει πλέον άμεση σχέση μαζί του, αλλά έμμεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, συνδικαλιστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ίσως αποδειχθεί πιο εύκολο να περικοπεί από τους συνταξιούχους η έκπτωση στο ρεύμα, απ' ότι για τους εν ενεργεία εργαζόμενους.
Σε κάθε περίπτωση η ΓΕΝΟΠ δεν πρόκειται να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα, ενώ το ίδιο ισχύει κι εφόσον ζητηθεί από τη ΔΕΗ να μειώσει περαιτέρω (κατά 10%-15% λέει ο υπουργός) το λειτουργικό και εργατικό της κόστος.
Άλλωστε, όπως λένε, το 2012 η εξοικονόμηση από τις μισθολογικές περικοπές θα ξεπεράσει τα 200 εκ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας και με το παραπάνω το επιπλέον 10%-15% που ο κ. Παπακωσταντίνου ισχυρίζεται ότι έχει ζητήσει από τη ΔΕΗ. Δεδομένου ότι η μισθοδοσία έχει περικοπεί κατά 50% σχεδόν τη τελευταία διετία, οι συνδικαλιστές εξηγούν ότι άλλες αντοχές δεν υπάρχουν, αφού όπως παραδέχεται και το ΥΠΕΚΑ στο τέλος του 2012 το εργασιακό κόστος θα έχει μειωθεί κατά 692 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2009.
http://www.energypress.gr/portal/
Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011
Γιούχαραν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ
Όπως θα δείτε και στο βίντεο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τα ''άκουσε'' από δύο νεαρούς και τους απάντησε στο ίδιο επίπεδο...
Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, μόλις είχε παρκάρει σε δρόμο της πόλης και έπεσε πάνω σε δύο νεαρούς, που του επιτέθηκαν φραστικά, τόσο για τη στάση που κρατά, όσο και για την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση.
Στο βίντεο, βλέπουμε τους νεαρούς να στέκονται στην άκρη του πεζοδρομίου και τον βουλευτή, μπροστά από το αυτοκίνητό του, μαζί με 3 άνδρες, πιθανότατα της προσωπικής του ασφαλείας. Ο... διάλογος ξεκινά με τους νεαρούς να γιουχάρουν και να ζητούν σε έντονο ύφος εξηγήσεις, από τον κύριο Οικονόμου για τη στάση του. Διαβάστε...
- (Νεαροί) Σε ψηφίσαμε για άλλα πράγματα και τα έχετε κάνει μαντάρα! Αλήτες! Έχετε αφήσει τον κόσμο χωρίς δουλειά!
- (Θ.Οικονόμου) Εσύ είσαι αλήτης και το ξέρεις.
- (Νεαροί) Τους Γερμανούς να πας να προσκυνήσεις, αλήτη!
- (Θ.Οικονόμου) Νομίζουν ότι είναι και προοδευτικοί άνθρωποι...
- (Νεαροί) Γιατί εσύ είσαι;
- (Θ.Οικονόμου) Σαχλαμάρα!
Στο 9,2% η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ
Μεσοσταθμική αύξηση 9,2% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος εισηγήθηκε προς το υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι το ΥΠΕΚΑ, σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΗ και λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ εξέτασε όλα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν.
«Η εισήγηση της ΔΕΗ ήταν για αύξηση των τιμολογίων μεσοσταθμικά κατά περίπου 20%, συμπεριλαμβανομένου του τέλους ΑΠΕ, ενώ η ΡΑΕ πρότεινε αυξήσεις στα ρυθμιζόμενα τιμολόγια 16%.
«Μια τέτοια συνολική αύξηση, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το ΥΠΕΚΑ τόσο γιατί είναι αδιανόητη μια τέτοια μεγάλη αύξηση της επιβάρυνσης του καταναλωτή, όσο και γιατί το ΥΠΕΚΑ θεωρεί ότι δεν έχει εξαντληθεί κάθε άλλο μέσο μείωσης του κόστους και βελτίωσης των αποτελεσμάτων της επιχείρησης», επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου που στη γνωστοποίησε ότι ζήτησε από την ΔΕΗ να διασφαλιστούν τα εξής:
- Μείωση του συνολικού χρέους μέσω της αξιοποίησης παγίων στοιχείων
- Περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης κατά 10-15% και περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους
- Κατάργηση παροχών όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια των νυν και πρώην υπαλλήλων της ΔΕΗ (αφορά πάνω από 55.000 δικαιούχους και κοστίζει στην επιχείρηση περίπου 40 εκ. ευρώ τον χρόνο)
- Να προχωρήσει σε συμψηφισμό οφειλών προς το δημόσιο
- Να μην υπάρξει καμία δυσμενής μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο τιμολόγιο των πολυτέκνων (συνολικά πάνω από 265 χιλιάδες νοικοκυριά)
- Να υπάρξει προοδευτική μεταβολή στα τιμολόγια ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί συγκριτικά περισσότερο από την χαμηλή
- Να υπάρξει λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων
Παράλληλα, προτείνεται να εξεταστεί η μείωση του τέλους της ΕΡΤ στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
«Με όλες αυτές τις ενέργειες», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «το ΥΠΕΚΑ αποσκοπεί σε μια αύξηση των τιμολογίων που δεν θα ξεπερνάει μεσοσταθμικά συνολικά το 9,2% και αυτό θα αποτυπωθεί και στην σχετική Υπουργική Απόφαση».
Τέλος ο κ। Παπαπωνσταντίνου διευκρίνισε ότι «από την αύξηση κατά 9,2% μόνο 1,1 μονάδες είναι το καθαρό όφελος για τη ΔΕΗ. Το υπόλοιπο αφορά σε αυξήσεις του κόστους στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (3,5 μονάδες) και επιπτώσεις φόρων (2,6 μονάδες ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, 0,9 μονάδες μεταβολή του τέλους λιγνίτη, 1,1 μονάδες ΦΠΑ).
http://www.ethnos.gr/default.asp?catid=22733
Η Ελλάδα πληρώνει το σοσιαλισμό
Στα σοσιαλιστικά συστήματα οι φόροι είναι υψηλότεροι και στα φιλελεύθερα χαμηλότεροι. Όπως έγραψε η εφημερίδα Εστία, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της στις 16 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα έχει τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη. Ο ανώτατος φόρος εισοδήματος είναι 50%, 45% συν 5% η έκτακτη εισφορά, ενώ για τους μη μισθωτούς υπάρχει και προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος 55% επί του φόρου. Ο ανώτατος συντελεστής φόρου εφαρμόζεται από τις 100.000 ευρώ και άνω, κάτι που δεν ισχύει σε καμία χώρα της Ευρώπης.
Στα σοσιαλιστικά συστήματα το κράτος είναι μεγάλο και παρεμβαίνει παντού, ρυθμίζοντας τα πάντα, υποδυόμενο ακόμη και τον επιχειρηματία. Αντίθετα στα φιλελεύθερα συστήματα το κράτος ασκεί ρόλο εποπτικό και ρυθμιστικό, αφήνει ελεύθερες τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, και δεν παρεμβαίνει, για παράδειγμα για να διασώσει επιχειρήσεις που απέτυχαν και χρεοκοπούν. Αντίθετα οι σοσιαλιστές καταδιώκουν και αποδομούν την έννοια της επιχειρηματικότητας και του κέρδους, και διογκώνουν για κοινωνικούς λόγους όπως λένε τη γραφειοκρατία και τις κρατικές επιχειρήσεις, με τα γνωστά σε όλους τραγικά οικονομικά αποτελέσματα.
NEOΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗ ΔΕΗ
Ο κ. Θέος θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα από τη 1η Ιανουαρίου και θα έχει την εποπτεία των
Γενικών Διευθύνσεων Ορυχείων, Παραγωγής και Εμπορίας.
Ο κ. Θέος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ (1985) και απέκτησε τους μεταπτυχιακούς τίτλους Diplome d'Etudes Approfondies (D.E.A.) το 1989 από την Ecole Centrale de Paris και την Ecole Nationale des Ponts et Chaussees και τον τίτλο Docteur Ingenieur το 1994 από την Ecole Nationale des Ponts et Chaussees (Παρίσι).
Έχει εργαστεί ως Εμπειρογνώμονας-Σύμβουλος σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κοινοτικών προγραμμάτων, ανάπτυξης και επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με αρμοδιότητες τα αναπτυξιακά προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και Σύμβουλος στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας σε θέματα προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ενωση.
Επίσης, έχει εργαστεί ως αρθρογράφος στην εφημερίδα «Ημερησία» σε θέματα οικονομίας και ανάπτυξης επί πέντε χρόνια. Διετέλεσε Προϊστάμενος του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Γραφείο του Πρωθυπουργού την περίοδο 2009-2011. Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ των εταιρειών «ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε.», «ΔΕΠΑ Α.Ε.» και «Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε.».
Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011
ΡΑΕ: Μεγάλο το λειτουργικό κόστος της ΔΕΗ
Ουσιαστικά δηλαδή μέσω των προτεινόμενων αυξήσεων στο ρεύμα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΡΑΕ, εκτιμά για το 2012 "ως εύλογη την απομείωση των λειτουργικών εξόδων (εκτός μισθοδοσίας) κατά 5%, για τον υπολογισμό του επιτρεπόμενου εσόδου". Η Αρχή παρατηρεί επιπρόσθετα ότι "παρά τις σημαντικές μειώσεις που έχουν ήδη σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως στο κόστος μισθοδοσίας της ΔΕΗ, η ΡΑΕ θεωρεί ότι θα ήταν σκόπιμο να δοθεί κίνητρο ώστε να μειωθούν περαιτέρω τα λειτουργικά έξοδα της ΔΕΗ, ιδίως δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας, έτσι ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της επιχείρησης προς όφελος του τελικού καταναλωτή".
Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ έχει την υποχρέωση, στο πλαίσιο των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων της σχετικά με τον καθορισμό των τιμολογίων, να προβεί σε ανάλυση των απολογιστικών και προϋπολογιστικών στοιχείων και των σχετικών διευκρινήσεων που καταθέτει η ΔΕΗ, έτσι ώστε να καταλήξει εν τέλει στη διατύπωση άποψης αναφορικά με ένα εύλογο ύψος Μέσου Επιτρεπόμενου Εσόδου της ΔΕΗ για τις ανταγωνιστικές της δραστηριότητες.
Μπορούσαν και χαμηλότερα
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η γνωμοδότηση της ΡΑΕ «το εύλογο Επιτρεπόμενο Έσοδο της ΔΕΗ θα πρέπει μακροχρόνια να συγκλίνει στο κόστος αναφοράς μιας επιχείρησης που εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές λειτουργίας, επιτυγχάνοντας υψηλή αποδοτικότητα του ανθρώπινου και του επενδεδυμένου κεφαλαίου της. Το κόστος αναφοράς πρέπει να αντιπαραβάλλεται με το κόστος που προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις, το οποίο ενδεχομένως να επιδέχεται βελτιώσεις και περαιτέρω μειώσεις, έτσι ώστε αφενός να δίνεται κατάλληλο κίνητρο στην επιχείρηση για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του κόστους της, αφετέρου ο καταναλωτής να μην επιβαρύνεται από κόστη, που μπορεί μεν να είναι πραγματικά, αλλά θα μπορούσαν να ήταν χαμηλότερα».
Η ανάλυση που κάνει η ΡΑΕ, η οποία ουσιαστικά καταλήγει στο ότι τα λειτουργικά κόστη της ΔΕΗ θα μπορούσαν να είναι μικρότερα και συνεπώς θα ήταν μικρότερη και η ανάγκη αύξησης των τιμολογίων, δείχνει εναρμονισμένη με το κοινό αίσθημα που θέλει τη ΔΕΗ να συνεχίζει, παρά τις περικοπές στους μισθούς και τις μεγάλες προσπάθειες των τελευταίων χρόνων και ειδικά της διοίκησης Ζερβού, να είναι σπάταλη και ανορθολογικά αναπτυγμένη.
Η μελέτη της Booz Allen Hamilton
Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει μελέτη που έχει εκπονηθεί στο τέλος του 2007 από την Booz Allen Hamilton κατόπιν παραγγελίας της διοίκησης Αθανασόπουλου, σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ χάνει κάθε χρόνο 744 εκατ. ευρώ εξαιτίας της μικρής απόδοσης και της κακής λειτουργίας σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της, σε σύγκριση, όχι με κάποιο ιδεατό μοντέλο καλής λειτουργίας, αλλά με τις αντίστοιχες ηλεκτρικές εταιρείες των ευρωπαϊκών κρατών. Τα νούμερα αυτά μάλιστα δεν αναφέρονται στο ύψος των μισθών (τότε δεν θα μπορούσε κανείς να διαννοηθεί μειώσεις μισθών) αλλά στα υπόλοιπα λειτουργικά κόστη.
Βεβαίως έχουν από τότε περάσει τέσσερα χρόνια και έχουν γίνει ορισμένα βήματα, ωστόσο η μελέτη της Booz Allen Hamilton διαπίστωνε απόσταση από τις βέλτιστες επιχειρηματικές πρακτικές σε όλη τη λειτουργία της ΔΕΗ: Ορυχεία, παραγωγή, μεταφορά, διανομή, εμπορία, κεντρικές υπηρεσίες. Ειδικότερα με βάση τη μελέτη:
• Στον τομέα των ορυχείων, η σπατάλη υπολογιζόταν ετησίως σε 274 εκατ. ευρώ.
• Στον τομέα της παραγωγής, η σπατάλη υπολογιζόταν σε 210 εκατ. ευρώ το χρόνο. Οι μονάδες της ΔΕΗ συγκρίθηκαν με παρόμοιες μονάδες άλλων χωρών, αφού πρώτα, μάλιστα, ελήφθησαν υπόψη η διαφορετική διάρθρωση των μονάδων και οι ιδιαιτερότητες των συγκεκριμένων χωρών.
• Στον τομέα της μεταφοράς η σπατάλη υπολογιζόταν ετησίως σε 23 εκατ. ευρώ. Οι δυνατότητες παρεμβάσεων εστιάζονται κυρίως στις κατασκευές τα συστήματα ελέγχου και τη συντήρηση.
• Στον τομέα της διανομής η σπατάλη υπολογιζόταν σε 111 εκατ. ευρώ το χρόνο. Λειτουργία, συντήρηση και κατασκευές εμφανίζουν τις μεγαλύτερες διαφορές με τις ηγετικές εταιρείες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ και το επίπεδο ποιότητας των υπηρεσιών της προς τους καταναλωτές είναι πολύ χαμηλό.
• Στον τομέα της εμπορίας οι «διαρροές» υπολογίζονταν σε 13 εκατ. ευρώ το χρόνο.
• Στον τομέα των κεντρικών διοικητικών υπηρεσιών της ΔΕΗ υπολογιζόταν ότι μπορούν να εξοικονομηθούν 113 εκατ. ευρώ το χρόνο. Σε σχέση με ολοκληρωμένες αντίστοιχες επιχειρήσεις με τις οποίες συγκρίθηκε, η ΔΕΗ είχε 46% λειτουργική επιβάρυνση.
http://www.energypress.gr/portal/
Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011
ΑΝΤ.ΚΑΡΡΑΣ: ΟΧΙ στην ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ενώνουμε την φωνή μας και βροντοφωνάζουμε, στέλνοντας το δικό μας μήνυμα στην κυβέρνηση κατοχής και αυθαιρεσίας, φωνάζοντας ένα ιστορικό ΟΧΙ !!!
Δίνουμε τη μάχη για να κρατήσουμε και την επόμενη μέρα τη συνοχή μας
- Νέα μεγάλη μείωση του μισθού μας, πολύ μεγαλύτερη μείωση της προηγούμενης, είτε μέσω ενιαίου μισθολογίου, είτε οριζόντιων περικοπών και κατάργησης του συνόλου των επιδομάτων μας. Ο ιδιώτης θα μειώσει το μισθολογικό κόστος για να πετύχει άμεσα και ανέξοδα αύξηση κερδών. Άμεση σύνδεση μισθού με παραγωγικότητα και με απόλυτο Διευθυντικό δικαίωμα.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΕΤΕ/ΔΕΗ-ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΡΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ
Τώρα ήρθε η σειρά να κάνει το ίδιο και να συνεχίσει το «θεάρεστο» έργο του στην πάλαι ποτέ κραταιά Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, δια του διαμελισμού και του ξεπουλήματός της, μέσω ενός κατάπτυστου Nόμου που ψήφησε η βουλή άρον άρον, στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας, προφανώς γιατί βιάζεται να ικανοποίηση τους πάτρωνές του.
Ένας Νόμος που θα ήταν χρήσιμο να δούμε τι περιλαμβάνει και να θίξουμε τα κακώς κείμενά του και τις πολλές ασάφειες που περικλείει.
Παραθέτουμε παρακάτω όλα τα βασικά άρθρα του Νόμου όπως έχει ψηφιστεί από τη βουλή την Τετάρτη 3-8-2011. :
1. Άρθρο 17. παρ. 1.
Η ΡΑΕ καθορίζει με απόφασή της τα Κλειστά Δίκτυα Διανομής μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου Διαχειριστή.
2. Άρθρο 18. παρ. 4.
Η ΡΑΕ μπορεί με απόφασή της να αναθέτει σε άλλον Διαχειριστή Συστήματος της αρμοδιότητες του ΔΕΣΜΗΕ (ΑΔΜΗΕ), εάν κρίνει ότι μεροληπτεί υπέρ της ΔΕΗ. Άραγε με ποία κριτήρια θα το κάνει αυτό, όταν είναι γνωστή η «αντικειμενικότητά» της;
3. Άρθρο 22. παρ. 1β.
Η ΡΑΕ παρακολουθεί και εποπτεύει τα ποσοστά τιμολογίων των οικιακών καταναλωτών όσον αφορά, την αλλαγή προμηθευτή, τη διακοπή παροχής και της παροχές συντήρησης. Πού είναι η ελεύθερη αγορά και η εύρυθμη λειτουργία της;
4. Άρθρο 36. παρ. 6.
Η ΡΑΕ έχει το δικαίωμα να ανακαλεί της άδειες κυριότητας που δίνει (π.χ. του Δικτύου) και να επιβάλει πρόστιμα εάν κατά τη γνώμη της κρίνει ότι δεν τηρείται η αμεροληψία με βάση τη νομοθεσία.
5. Άρθρο 55. παρ. 3,4.
Υπάρχει ασάφεια ως προς τον καθορισμό των ΥΚΩ με πολύ πιθανή την εις βάρος μεταχείριση της ΔΕΗ.
6. Άρθρο 57. παρ. 1,2.
Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου.
Η ΔΕΗ λόγω μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά είναι υποχρεωμένη να προμηθεύει πελάτη για 3 μήνες, εάν ο πελάτης μένει χωρίς ρεύμα λόγω υπαιτιότητας του προμηθευτή του, όπως επίσης εάν δε βρει πελάτη είναι υποχρεωμένη να του παρέχει ρεύμα. Δηλαδή η ΔΕΗ θα πληρώνει τα «λάθη» ή της εσκεμμένες παραλήψεις των ανταγωνιστών της;
7. Άρθρο 58. παρ. 1.
Προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας.
Πάλι η ΔΕΗ θα είναι υποχρεωμένη να προμηθεύει οικ. καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις (έως 25ΚVA) λόγω αδράνειάς τους ή μη συμφέρουσες τιμές στην απελευθερωμένη αγορά. Δεν πρέπει να έχει μια μορφή επιδότησης για αυτή την υπηρεσία; όταν όλοι γνωρίζουμε πως θα λειτουργεί η αγορά;
8. Άρθρο 96. παρ. 2 ββ, η.
Ο Διαχειριστής του Συστήματος δίνει προτεραιότητα στις εγκαταστάσεις παραγωγής από ΑΠΕ και στους συμπαραγωγούς και από εγχώρια καύσιμα (βλέπε λιγνίτες) μόνο 15% της συνολικής ποσότητας πρωτογενούς ενέργειας που είναι αναγκαία για την παραγωγή που καταναλώνεται σε ένα έτος. Ουσιαστικά οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ θα έχουν τον πρώτο λόγο στην παραγωγή.
Με τους Κώδικες του Συστήματος ρυθμίζονται και ο τρόπος διαχείρισης των Υδροηλεκτρικών Σταθμών, όπου περνάει στην Συμβουλευτική Επιτροπή του ΑΔΜΗΕ, στην οποία για το συγκεκριμένο λόγο συμμετέχουν και τα αρμόδια όργανα που είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση των υδάτων με βάση τον ν.3199/2003.
Η ΔΕΗ χάνει επί της ουσίας των έλεγχο των νερών.
9. Άρθρο 97. παρ. 4, 5.
Η ΑΔΜΗΕ πρέπει να πάρει πιστοποίηση έως 3-3-2012. Τελεί πάντα υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του Δημοσίου. Οποιαδήποτε μετοχική μεταβολή γίνεται, η Διοίκηση της Εταιρείας θα ασκείται πάντα κατά πλειοψηφία από μέλη που θα διορίζονται από το Δημόσιο ή και ότι η λήψη μείζονος σημασίας αποφάσεων γίνονται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου. Το προσωπικό ποίος θα το διοικεί; Είναι θέμα μείζονος σημασίας ή όχι;
10. Άρθρο 98. παρ. 4.
Η ΔΕΗ θα συμμετέχει στα κέρδη του ΑΔΜΗΕ λόγω ιδιοκτησίας των μετοχών του.
11. Άρθρο 102, 103, 104.
Αφορά το προσωπικό σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΜΗΕ.
Το προσωπικό που μεταφέρεται από τη Γ.Δ.Μεταφοράς και τις επιτελικές υπηρεσίες της ΔΕΗ καθώς και οι προσληφθέντες της προκήρυξης 1/2007 στον ΑΔΜΗΕ με βάση το Π.Δ. 178/2002 και παραμένουν σε ισχύ όλα τα προβλεπόμενα σχετικά με τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε νόμο, σε ΕΣΣΕ, ΚΚΠ/ΔΕΗ, και των εν γένει υφιστάμενων υπηρεσιακών ρυθμίσεων στη ΔΕΗ.
Αναγνωρίζονται πλήρως η προϋπηρεσία που είχαν στη ΔΕΗ για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή και δεν επιτρέπεται βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Απαγορεύεται επίσης η μετακίνηση προσωπικού του ΑΔΜΗΕ από και προς τη ΔΕΗ.
Το προσωπικό του πρώην ΔΕΣΜΗΕ, που δεν ανήκει στη ΔΕΗ μεταφέρεται με τα ίδια δικαιώματα που είχε εκεί και προσαρμόζεται σταδιακά με το νέο ΚΚΠ του ΑΔΜΗΕ. Για το προσωπικό που ήταν αποσπασμένο από τη ΔΕΗ στο ΔΕΣΜΗΕ ισχύουν ότι και για το προσωπικό της Γ.Δ.Μεταφοράς.
12. Άρθρο 105. παρ. 4, 6.
Η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ με εκτελεστικές αρμοδιότητες δεν πρέπει να κατείχαν καμία επαγγελματική σχέση με τη ΔΕΗ πριν 3 χρόνια, με εξαίρεση τη δραστηριότητα της Μεταφοράς της ΔΕΗ (γιατί άραγε;). Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. με εκτελεστικές αρμοδιότητες να μην κατείχαν επαγγελματική σχέση πριν 6 μήνες.
Για τους υπαλλήλους και τα μέλη του Δ.Σ. η αμοιβή τους εξαρτάται μόνο από τις δραστηριότητες και τα αποτελέσματα του ΑΔΜΗΕ και όχι της ΔΕΗ. Επιτρέπεται το οικονομικό όφελος σε όσους συμμετέχουν σε ασφαλιστικούς οργανισμούς της ΔΕΗ.(Μήπως είναι φωτογραφική η διάταξη;).
13. Άρθρο 106. παρ. 1,2.
Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει Εποπτικό Συμβούλιο υπεύθυνο για τη λήψη αποφάσεων που έχουν σχέση με την αξία των πάγιων στοιχείων, το επίπεδο χρηματοδότησης και δανεισμού του ΑΔΜΗΕ και το ύψος των μερισμάτων. Δεν έχει αρμοδιότητα στην καθημερινή λειτουργία του ΑΔΜΗΕ. Το Εποπ. Συμβ. αποτελείται από 7 άτομα, τα οποία διορίζει η Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΑΔΜΗΕ ως εξής :
4 μέλη από τους μετόχους του ΑΔΜΗΕ (εάν αλλάξει η μετοχική σύνθεση εις βάρος της ΔΕΗ τι θα συμβεί;), 2 μέλη από το Ελληνικό Δημόσιο, 1 μέλος εκ του μόνιμου προσωπικού του ΑΔΜΗΕ (πως θα γίνεται η επιλογή;).
14. Άρθρο 107. παρ. 2, 3.
Το Εποπτικό Συμβούλιο διορίζει τον Υπεύθυνο Συμμόρφωσης μετά από έγκριση της ΡΑΕ. Ο Υπεύθυνος Συμμόρφωσης μπορεί να είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο (μπορεί να είναι και άλλη εταιρεία;), όπου θα είναι αρμόδιος ουσιαστικά για τα πάντα, όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία του ΑΔΜΗΕ και δίνει αναφορά πάντα στη ΡΑΕ.
15. Άρθρο 108. παρ. 7, 8.
Όταν η ΡΑΕ διαπιστώσει ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν υλοποιεί της επενδύσεις του δεκαετές προγράμματος εντός 3 ετών, η ΡΑΕ λαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα :
α) Υποχρεώνει τον ΑΔΜΗΕ να προβεί σε αύξηση κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, επιτρέποντας σε ανεξάρτητους επενδυτές να μπουν στο εταιρικό κεφάλαιο. Ο επενδυτής έχει το δικαίωμα να κατασκευάσει τα πάγια στοιχεία και να αναλάβει τη λειτουργία και τη διαχείριση των στοιχείων της επένδυσης.
Αυτό σημαίνει πρακτικά περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, χωρίς να γνωρίζουμε το τελικό ποσοστό.
16. Άρθρο 110. παρ. 6.
Επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου δεν δικαιούνται σε καμία περίπτωση να αποκτούν τον έλεγχο ή να ασκούν οπουδήποτε δικαίωμα άμεσα ή έμμεσα επί διαχωρισμένων Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Άρα δεν μπορεί να υπάρξει κοινώς Στρατηγικός Επενδυτής με τη μητρική εταιρεία, αλλά ο ΑΔΜΗΕ θα ελέγχεται από θεσμικούς επενδυτές και τράπεζες.
17. Άρθρο 111. παρ. 1.
Η ΡΑΕ δικαιούται να διορίζει τρίτο πρόσωπο ως ανεξάρτητο διαχειριστή συστήματος, εάν ο ΑΔΜΗΕ μεροληπτεί υπέρ της ΔΕΗ. Ο ΑΔΜΗΕ διατηρεί την κυριότητα του ΕΣΜΗΕ.
18. Άρθρο 117. 1, 3.
Με την ολοκλήρωση του ΑΔΜΗΕ ο ΔΕΣΜΗΕ μετονομάζεται σε ΛΑΓΗΕ (Λειτουργό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας), όπου ανήκει 100% στο Δημόσιο, αλλά με απόφαση των οικείων υπουργών μπορεί το Δημόσιο να περιορίζει το ποσοστό συμμετοχής του.
19. Άρθρο 119. παρ. 2, 3.
Στο προσωπικό του ΛΑΓΗΕ εφαρμόζονται οι διατάξεις για το προσωπικό του ΔΕΣΜΗΕ που μεταφέρεται στον ΑΔΜΗΕ. Για 5 χρόνια δύναται ο ΛΑΓΗΕ να απασχολεί προσωπικό του ΑΔΜΗΕ, έως ότου δημιουργήσει της αντίστοιχες δικές του υπηρεσίες. Το μισθολογικό κόστος για εργασιακά και ασφαλιστικά βαρύνει τον ΛΑΓΗΕ.
20. Άρθρο 121.
Με απόφαση του ΑΔΜΗΕ συστήνεται Συμβουλευτική Επιτροπή με σκοπό τη λειτουργία και τη διαφάνεια του ΕΣΜΗΕ. Αποτελείται από 10 άτομα, στα οποία μετέχουν εκπρόσωποι του ΕΣΜΗΕ και ΕΔΔΗΕ, καθώς και ενώσεις των αντίστοιχων χρηστών. Η τελική έγκριση γίνεται από τη ΡΑΕ. Η Συμβουλευτική Επιτροπή θα διαχειρίζεται και τους Υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Είναι πλέον φανερό ότι οι ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ μπαίνουν στη διαχείριση των ΥΗΣ.
21. Άρθρο 122. παρ. 1, 2.
Η κυριότητα του Δικτύου Διανομής ανήκει στη ΔΕΗ όπως και κάθε μελλοντική επέκτασή του. Οι όροι και οι περιορισμοί της άδειας καθορίζονται από τη ΡΑΕ.
22. Άρθρο 123. παρ. 1, 6.
Σε 8 μήνες από την ισχύ του νόμου η ΔΕΗ υποχρεούται να προβεί σε νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό της Γ.Δ. Διανομής, με την επωνυμία ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Η ΔΕΗ έχει δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη του ΔΕΔΔΗΕ λόγω ιδιοκτησίας των μετοχών του.
23. Άρθρο 124. παρ. 1, 6, 8, 11.
Τα μέλη του Δ.Σ. και των Διοικητικών οργάνων δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση (επαγγελματική ή οικονομική) με Ελληνική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην προμήθεια, παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (δηλαδή ξένες επιχειρήσεις επιτρέπεται; και τι σημαίνει αυτό;).
Η ΔΕΗ εγκρίνει τον ετήσιο προϋπολογισμό του ΔΕΔΔΗΕ και το επίπεδο δανεισμού του. Η ΔΕΗ δεν παρεμβαίνει στην καθημερινή δραστηριότητα του ΔΕΔΔΗΕ στο βαθμό που αυτή δεν υπερβαίνει τους όρους του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του.
Εντός 2 μηνών διορίζεται από το Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ ο Υπεύθυνος Συμμόρφωσης μετά από έγκριση της ΡΑΕ.
24. Άρθρο 125.
Το προσωπικό της Γ.Δ. Διανομής και της Δ.Δ.Νήσων καθώς και προσωπικό από τις επιτελικές υπηρεσίες της ΔΕΗ (πλην του ΚΔΕΠ), μεταφέρεται την 31-12-11 στον ΔΕΔΔΗΕ με βάση το Π.Δ. 178/2002 και διατηρούνται σε ισχύ όλα τα προβλεπόμενα σχετικά με τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε νόμο, σε ΕΣΣΕ, στον ΚΚΠ/ΔΕΗ και δεν επιτρέπεται συνέπεια των παραπάνω βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Επίσης μεταφέρονται ακριβώς το ίδιο και οι προσληφθέντες τη προκήρυξης 1/2007. Η ΔΕΗ θα παρέχει για 5 χρόνια στον ΔΕΔΔΗΕ τις υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και νομικής υποστήριξης έναντι ανταλλάγματος που θα καλύπτει το κόστος παροχής.
25. Άρθρο 126. παρ. 1.
Ο ΔΕΔΔΗΕ υποχρεούται σε 3 μήνες από την απόσχισή του να λάβει την άδεια διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ, όπου καλύπτει κάθε μελλοντική επέκτασή του.
26. Άρθρο 127. παρ. 5.
Για την παραχώρηση της διαχείρισης του Δικτύου ο ΔΕΔΔΗΕ καταβάλει ετήσιο αντάλλαγμα στη ΔΕΗ μετά από έγκριση της ΡΑΕ.
27. Άρθρο 131. παρ. 5, 8.
Η ΡΑΕ δύναται με απόφασή της να καταστήσει ένα Δίκτυο ως Κλειστό Δίκτυο Διανομής, εάν διανέμει ηλεκτρ. ενέργεια σε γεωγραφικά περιορισμένο βιομηχανικό ή εμπορικό ή κοινόχρηστο χώρο και το οποίο δεν εφοδιάζει οικιακούς καταναλωτές, πλην εκείνων που έχουν εργασιακή σχέση με τον κύριο του Δικτύου. Το κλειστό Δίκτυο δεν ανήκει στον ΔΕΔΔΗΕ. (υπάρχει κίνδυνος για πολλά αυτόνομα Δίκτυα σε ΒΙΠΕ με σημαντικές απώλειες για τη ΔΕΗ).
28. Άρθρο 140. παρ. 3.
Η ΡΑΕ εγκρίνει, μετά από εισήγηση του ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, τα τιμολόγια χρήσης και σύνδεσης των εθνικών Δικτύων.
28. Άρθρο 193.
Απαγορεύονται οι αποσπάσεις προσωπικού της ΔΕΗ και των θυγατρικών της από τη δημοσίευση του Νόμου, σε υπηρεσίες του Δημοσίου εκτός του ΥΠΕΚΑ (για να βολεύουμε τα δικά μας παιδιά;), όπως επίσης και στα υπουργικά γραφεία για να βολεύουν τον κομματικό τους στρατό. Επίσης αίρονται όλες οι υφιστάμενες αποσπάσεις από 31-12-11, πλην του ΥΠΕΚΑ (για να μη θιγούν οι φίλοι του κ. Παπακωνσταντίνου;).
29. Άρθρο 196. Παρ. 16.
Η ασφαλιστική περιουσία μας με βάση το άρθρο 34 του ν. 2773/98 εξακολουθεί να ισχύει, αλλά θα καταμερισθεί αναλογικά στις Θυγατρικές με βάση τη νέα αναλογιστική μελέτη που θα συνταχθεί εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου από την εθνική αναλογιστική αρχή και θα επικυρωθεί από το Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε.
Όλοι καταλαβαίνουμε τι περιουσία και τι ασφαλιστικό θα προκύψει για τους εργαζόμενους.
Συμπέρασμα :
• Η ΡΑΕ γίνεται πανίσχυρη και ουσιαστικά το απόλυτο αφεντικό στο χώρο της ενέργειας και δεν ελέγχεται από κανένα υπουργείο παρά μόνο στον τυπικό κοινοβουλευτικό έλεγχο. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ΡΑΕ, όπως έχει αποδείξει έως τώρα, αποτελεί στην ουσία το μακρύ Δόρυ των ανταγωνιστών της ΔΕΗ.
Ανά πάσα στιγμή μπορεί να διαλύσει μια επιχείρηση και ταυτόχρονα να αυθαιρετεί.
Θα ανεχθούμε μια ανεξέλεγκτη ΡΑΕ;
• Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν αναφέρεται πουθενά ότι θα καλύπτει με τις ΕΣΣΕ το προσωπικό των θυγατρικών εταιρειών και όλες τις άλλες καλύψεις που παρέχει στο προσωπικό της. Είναι άραγε ένα σχέδιο διάλυσης της; και τι κάνουμε;
• Εκπρόσωποι των εργαζομένων στα συλλογικά όργανα των θυγατρικών (πλην Εποπτικού Συμβουλίου) ανάλογα της μητρικής εταιρείας, δεν υπάρχουν. Θα το αφήσουμε έτσι;
• Η ασφαλιστική μας περιουσία επί της ουσίας αμφισβητείτε με τη συγκεκριμένη διάταξη και εμείς αναπαυόμαστε στις δάφνες του εφεξής.
• Η Υδροηλεκτρική μας Παραγωγή επί της ουσίας χάνεται από τη ΔΕΗ, με τεράστιες συνέπειες για τα κέρδη της επιχείρησης.
• Η Γ.Δ.Μεταφοράς μετοχοποιείτε-ιδιωτικοποιείται.
• Τα κλειστά Δίκτυα Διανομής θα επιφέρουν πλήγμα για τη ΔΕΗ και για το Δίκτυό της, μέσω της σταδιακής απόσχισης βιομηχανικών περιοχών, όπως ο ΔΔΑΑ.
Ο Νόμος αυτός θα απορυθμίσει και θα διαλύσει τη ΔΕΗ, με τραγικά επακόλουθα για τους εργαζόμενους.
Έχει στοχοποιήσει τη διάλυση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και της εύρυθμης λειτουργία της.
Ας όψωντε αυτοί που πρωταγωνίστησαν και βιάστηκαν να διαμελίσουν τη ΔΕΗ μέσω του όψιμου ενδιαφέροντος να εφαρμόσουν την οδηγία 72/2009. Παρότι δεν συμφωνήσαμε, από θέση ευθύνης Θα αγωνιστούμε μαζί με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της πλειοψηφίας του συνεδρίου και οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης (ΥΠΕΚΑ), της Διοίκησης της ΔΕΗ (Α. Ζερβός) και των εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ.