Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Μηνιαίες αποδοχές 6,5 εκατ. για τα «ρετιρέ»

Τα μισθολογικά ρετιρέ ευημερούν στη ΔΕΗ, όπου σε σύνολο μισθοδοτικής δαπάνης 62 εκατ. ευρώ, το μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας των στελεχών επιχείρησης, χωρίς τις εργοδοτικές εισφορές, ανέρχεται στα 6,5 εκατ. ευρώ.Τα μισθολογικά ρετιρέ ευημερούν στη ΔΕΗ, όπου σε σύνολο μισθοδοτικής δαπάνης 62 εκατ. ευρώ, το μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας των στελεχών επιχείρησης, χωρίς τις εργοδοτικές εισφορές, ανέρχεται στα 6,5 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από έγγραφη απάντηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού, που διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Αγγελου Κολοκοτρώνη, ο οποίος είχε παρατηρήσει ότι είναι υπερβολικός ο αριθμός των ανώτερων στελεχών στη ΔΕΗ και είχε ζητήσει στοιχεία για τις αποδοχές τους.

Στελέχη
Ο συνολικός αριθμός των στελεχών της επιχείρησης η οποία απασχολεί, συνολικά, περίπου 21.000 εργαζόμενους, αντιστοιχεί στο 8% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων, ενώ, η μισθοδοσία τους ανέρχεται στο 10% της συνολικής μισθοδοσίας. «Κατά συνέπεια, η επιβάρυνση του μισθολογικού κόστους εξαιτίας των στελεχών είναι ελαχιστότατη», συμπεραίνει ο επικεφαλής της ΔΕΗ. Οσον αφορά στις αποδοχές των στελεχών στην απάντηση επισημαίνεται ότι έχουν υποστεί τις μειώσεις βάσει των νόμων που έχουν ψηφιστεί το 2010 και το 2011 και σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνουν τα οριζόμενα στο νόμο περί ανωτάτου ορίου αποδοχών.

Στα στελέχη αυτά, δεν καταβάλλεται καμία πρόσθετη παροχή (μπόνους, δωρεάν μετακινήσεις κ.λπ.) παρά μόνο το Επίδομα Ευθύνης, το οποίο, όπως αναφέρει ο κ. Ζερβός, ανέρχεται σε 715 ευρώ για τους διευθυντές, 507 ευρώ για τους βοηθούς διευθυντές/διευθυντές κλάδου, 325 ευρώ για τους τομεάρχες και 130 ευρώ για τους υποτομεάρχες.

Σύμβουλος
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ, με όχημα τις υπηρεσίες της και με τη συνδρομή ανεξάρτητου συμβουλευτικού οίκου διεθνούς κύρους, επανεξετάζει την οργανωτική δομή της με προοπτική να προσαρμοστεί απολύτως, λειτουργικά, οργανωτικά και χρηματοοικονομικά, στις νέες απαιτήσεις που θέτει ο Νόμος 4001/11. «Με βάση τις σύγχρονες βέλτιστες οργανωτικές πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς, η ΔΕΗ πρόκειται να θεσμοθετήσει το πλέον κατάλληλο και ευέλικτο οργανωτικό σχήμα, με παράλληλη εξοικονόμηση πόρων στο πλαίσιο περιστολής των δαπανών», τονίζεται.


 http://www.imerisia.gr/