Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Πάμφθηνη η ΔΕΗ, έχει μια από τις χαμηλότερες χρηματιστηριακές αξίες στην Ε.Ε…

Αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας, συγκρινόμενη ωστόσο με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού, και με βάση τη χρηματιστηριακή της αξία, η ΔΕΗ αξίζει σήμερα μόλις… 770 εκ. ευρώ, και είναι ίσως η πιο υποτιμημένη και κατ’ επέκταση η πιο φθηνή αυτή τη στιγμή, στην Ε.Ε.
Το κοκτέιλ από εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες που έχουν σαν αποτέλεσμα από πέρυσι να έχει περάσει ζημιές, σε συνδυασμό με τη μείωση του τζίρου της λόγω κρίσης, και το «ελληνικό ρίσκο» με ότι αυτό συνεπάγεται για το χρέος της, έχουν σαν αποτέλεσμα, σήμερα η ΔΕΗ, συγκρινόμενη με άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, να είναι εύκολο θύμα εξαγοράς, εφόσον η κυβέρνηση επέλεγε την πώλησή της μέσω του Χ.Α (έχει απορριφθεί σαν σενάριο).Συγκρίνοντάς την με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού, ειδικά της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, διαπιστώνουμε ότι έχει μακράν τις χαμηλότερες επιδόσεις από πλευράς κερδοφορίας και χρηματιστηριακής αξίας. Για παράδειγμα στα τέλη Μαρτίου, η χρηματιστηριακή αξία της πορτογαλικής EDP (έχει πλέον πουληθεί σε Κινέζους) ήταν 8 δισ. ευρώ, της αυστριακής Verbund (7,9 δισ. ευρώ), και της ιταλικής Edison 4,5 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 770 εκ. ευρώ της ΔΕΗ. Επίσης η ΔΕΗ είχε μια από τις χειρότερες επιδόσεις οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2011 (-148 εκ. ευρώ), αλλά και μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις τζίρου (-5,1%) μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρισμού.
Με θετικό τζίρο η πλειοψηφία στην Ε.Ε.
Αντίθετα, για την πλειονότητα των εταιρειών της Ε.Ε., τόσο τα αποτελέσματα όσο κυρίως ο κύκλος εργασιών τους πέρυσι, ήταν θετικά. Στη Γαλλία η GDF Suez έκλεισε τη χρονιά με αύξηση κύκλου εργασιών στο 7%, η γερμανική EON με 21%, η αυστριακή Verbund με 17%, η ιταλική Edison με 17,6%, η επίσης ιταλική Enel με 8,9%, η EDP με 6,7%, οι ισπανικές Iberdrola και Endesa με 4% και 3,8% αντίστοιχα, κ.ό.κ.
Σαν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η ΔΕΗ έχει το χειρότερο λόγο χρηματιστηριακής αξίας προς κύκλο εργασιών. Δηλαδή η αποτίμησή της στο Χ. Α. σαν ποσοστό επί του ετήσιου τζίρου της, είναι πλέον μόλις στο 14%, έναντι 39% της Edison, 203% της Verbund, 53% της EDP, 48% της GDF Suez και της EDF, 32% της EON και της Enel, 80% της Iberdrola, 50% της Endesa, 44% της RWE, κ.ό.κ.Παρ’ όλα αυτά το ενεργητικό της είναι ανάλογο ή και μεγαλύτερο σε σχέση με εταιρείες που έχουν πολύ υψηλότερο λόγο χρηματιστηριακής αξίας/ τζίρου, όπως η Edison και η Verbund. : Στο τέλος του 2011, το ενεργητικό της ΔΕΗ ήταν στα 16,6 δισ. ευρώ, έναντι 15,8 δισ. ευρώ της Edison, και 12 δισ. ευρώ της Verbund.


http://www.energypress.gr/