Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Προς απόσυρση από το 2013 οδηγούνται 6 πεπαλαιωμένες μονάδες της ΔΕΗ...

www.energypress.gr
Τρόπο για να εξοικονομήσει προς όφελος της αγοράς τα 33 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο με τα οποία "αμείβονται" έξι πεπαλαιωμένες μονάδες της ΔΕΗ, χωρίς το ποσό αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματική τους προσφορά στο σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας, αναζητά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζει να συμπεριλάβει στις προτάσεις για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρισμού που θα υποβάλλει προς το τέλος Νοεμβρίου στον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου, την απόσυρσή τους, με το σκεπτικό ότι τα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος, τα λεγόμενα ΑΔΙ, με τα οποία "αμείβονται" είναι υπερβολικά υψηλά αν τα συγκρίνει κάποιος με την συνεισφορά τους.
Πρόκειται για τη ΛΙΠΤΟΛ (λιγνιτική), και τις πετρελαϊκές Αλιβέρι 3 & 4, Λαύριο 1 & 2, και Άγιος Γεώργιος 9. Κάθε μονάδα, είτε της ΔΕΗ είτε ιδιώτη, εισπράττει όπως είναι γνωστό μια "επιδότηση" ύψους 45.000 ευρώ/ MWh μέσω των λεγόμενων αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος, προκειμένου να είναι διαθέσιμη για να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή από το διαχειριστή του συστήματος ώστε να καλύψει τις όποιες ανάγκες προκύψουν.
Στην προκειμένη περίπτωση, η αμοιβή που εισπράττει η ΔΕΗ για να έχει ο διαχειριστής του συστήματος διαθέσιμες τις 6 αυτές μονάδες ισοδυναμεί με 33 εκατ. ευρώ το χρόνο, ποσό που θεωρείται υπερβολικό για την πραγματική τους προσφορά στο σύστημα. "Ανάψαν" μηχανές δύο φορές τη τελευταία διετία...
 Η μοναδική φορά που το σύστημα τις χρειάστηκε ήταν το Φεβρουάριο του 2012 κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης κρίσης με το φυσικό αέριο, οπότε και τέθηκαν για αρκετές ώρες σε λειτουργία, καθώς οι εισαγωγές ηλεκτρισμού από το βορρά είχαν μηδενιστεί λόγω των προβλημάτων επάρκειας που αντιμετώπιζαν οι γείτονες. Η προηγούμενη φορά που είχαν "ανάψει" ξανά τις μηχανές τους ήταν το καλοκαίρι του 2011 στη διάρκεια της πολυήμερης απεργίας της ΓΕΝΟΠ.
Πρόκειται για τις μοναδικές φορές που το σύστημα τις χρειάστηκε. Η ΡΑΕ θέλει να ξεκαθαρίσει το θέμα, γι’ αυτό και στις προτάσεις που παρουσίασε στην ημερίδα της περασμένης Πέμπτης για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρισμού, συμπεριέλαβε και την απόσυρσή τους. 450 εκ. ευρώ το χρόνο Σήμερα η ύπαρξη των μονάδων αυτών, εφόσον δεχθούμε ότι δεν χρειάζονται στο σύστημα, απλώς μειώνει τα έσοδα που εισπράττουν όλες οι υπόλοιπες από τα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος.
 Για τους καταναλωτές δεν αλλάζει τίποτα, αφού τα ποσά που καταβάλλουν είναι συγκεκριμένα. Τα χρήματα που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των τιμολογίων για τα ΑΔΙ τα οποία εισπράττουν οι μονάδες, ισοδυναμούν με περίπου 450 εκατ. ευρώ το χρόνο. Εάν φύγουν από τη μέση οι έξι μονάδες της ΔΕΗ, κάθε μια από τις υπόλοιπες (τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτών) θα εισπράξει περισσότερα χρήματα.
Τουλάχιστον αυτό προβλέπει ακόμη το σημερινό μοντέλο που προβλέπει ότι τα ΑΔΙ είναι ίδια, είτε πρόκειται για λιγνιτικές μονάδες είτε για φυσικού αερίου. Σε κάθε περίπτωση, πίσω από τις δρομολογούμενες εξελίξεις για την απόσυρση των έξι μονάδων βρίσκεται τόσο η υπερπληθώρα προσφοράς, όσο και η χαμηλή ζήτηση, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι οι μεσημεριανές αιχμές έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαλειφθεί χάρη στην ύπαρξη των φωτοβολταικών.