Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Αλήθειες και ψέματα για τις "κομμένες" συνδέσεις της ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου 

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα στοιχεία που προσκόμισε στη βουλή ο επικεφαλής της επιχείρησης Α. Ζερβός με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου για τις αποκοπές συνδέσεων που έχει κάνει η εταιρεία. Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία της ΔΕΗ, τον Οκτώβριο οι αποκοπές έφτασαν τις 30 χιλιάδες, σημειώνοντας μάλιστα αύξηση από την αρχή του έτους καθώς τον Ιανουάριο είχαμε 7 χιλιάδες αποκοπές, το Φεβρουάριο 8 χιλιάδες, το Μάρτιο 24,2 χιλιάδες και τον Απρίλιο 19,5 χιλιάδες αποκοπές.


Ωστόσο, τα νούμερα και οι εντυπώσεις που δημιουργούνται από την ανάγνωση της λίστας, στην πραγματικότητα λένε τη μισή και όχι ολόκληρη την αλήθεια. Και εξηγούμαστε. Ο αριθμός των αποκοπών ετησίως, δεν έχει εμφανίσει κάποια σημαντική διαφοροποίηση τα τελευταία χρόνια. Το αντίθετο μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, έχει υπάρξει μία μικρή μονοψήφια μείωση, η οποία αποδίδεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές μπορούν πλέον να κάνουν διακανονισμούς οφειλών και δεν απαιτείται να καταβάλουν ολόκληρη την οφειλή τους για να επανασυνδεθούν σε περίπτωση αποκοπής (εφόσον βεβαίως είναι συνεπείς πελάτες και δεν είναι ληξιπρόθεσμοι κατ’ εξακολούθηση).


Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των μετρητών που αποκόπτονται επανασυνδέεται άμεσα, σημειώνουν πηγές της ΔΕΗ, που εξηγούν ότι αρκετοί καταναλωτές είτε από αμέλεια είτε επειδή θεώρησαν ότι δεν πρέπει να πληρώσουν το λεγόμενο χαράτσι, άφησαν ανεξόφλητους λογαριασμούς, τους οποίους ωστόσο εξόφλησαν όταν βρέθηκαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.


Όσο για τη διακύμανση των αποκοπών που εμφανίζονται μειωμένες στις αρχές του έτους, οι ίδιες πηγές της ΔΕΗ, σημειώνουν ότι τότε είχε απαγορευτεί η δυνατότητα να προχωρά σε αποκοπές, με αποτέλεσμα θυμίζουμε οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί να φτάσουν το 1,2 δισ. ευρώ και να κινδυνεύσει να τιναχτεί στον αέρα η αγορά ενέργειας και η οικονομία.


Υπάρχει όμως και ένας αριθμός μετρητών που δεν επανασυνδέεται και τυπικά μένει χωρίς ρεύμα. Μπορεί όμως ένα σπίτι σήμερα να λειτουργήσει χωρίς ρεύμα και ποιοι είναι οι συμπολίτες μας που πράγματι βρίσκονται σήμερα χωρίς ηλεκτρικό;


Στην πραγματικότητα όπως διευκρινίζουν άνθρωποι της ΔΕΗ οι πραγματικές αποκοπές είναι ακόμη λιγότερες. Ένας μεγάλος αριθμός μετρητών αφορά ανθρώπους που πέθαναν, καταστήματα που έκλεισαν, εποχικούς καταναλωτές (καλοκαιρινά μαγαζιά, επιχειρήσεις που κλείνουν το χειμώνα), εξοχικές κατοικίες, αγροτικούς οργανισμούς εγγυοβελτιώσεων που κλείνουν τα αντλιοστάσιά τους κλπ.


Επιπρόσθετα σύμφωνα με τη ΔΕΗ, ένας ακόμη σημαντικός αριθμός πελατών παραβιάζει τους μετρητές, δηλαδή επί της ουσίας προμηθεύεται με παράνομο τρόπο ρεύμα προκειμένου να αποφύγει το χαράτσι (πχ σε μία πολυκατοικία περισσότερα του ενός διαμερίσματα προμηθεύονται το ρεύμα τους από μία παροχή).


Με βάση λοιπόν τις διευκρινίσεις που δίνουν πηγές της ΔΕΗ, κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος για τον αριθμό των νοικοκυριών που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και σίγουρα αυτά δεν είναι 30 χιλιάδες όπως φαίνεται με την πρώτη πρόχειρη ανάγνωση.


Ενδιαφέρον τέλος παρουσιάζει η εικόνα που μεταφέρουν στελέχη της ΔΕΗ σε σχέση με την πορεία των εισπράξεων των λογαριασμών. Δεν υπάρχει διαφοροποίηση σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ένα ποσοστό της τάξης του 80% εξοφλείται άμεσα, ενώ το υπόλοιπο 20% με καθυστέρηση λίγων ημερών. Το ποσοστό των λογαριασμών που καθίσταται ληξιπρόθεσμο παραμένει μικρό, καταλήγουν πηγές της ΔΕΗ.

Πηγή:www.capital.gr