Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Γερμανικό πρέσινγκ διαρκείας στη ΔΕΗ



Η πώληση δύο ή τριών εργοστασίων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ και συγκεκριμένα μιας μονάδας λιγνίτη, μιας υδροηλεκτρικής και ίσως και μιας μονάδας φυσικού αερίου σε ξένες ή και ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), στο οποίο έχει ήδη περάσει το 17% των μετοχών της Επιχείρησης. Να κοπεί σε φέτες, που θα πουληθούν, η Επιχείρηση...  
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει επανέρχονται τώρα στο προσκήνιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς οι πιέσεις για να μικρύνει η ΔΕΗ και τα μερίδιά της στην αγορά αποτελούν ευρωπαϊκή επιλογή και προωθούνται τόσο με το Μνημόνιο όσο και με τις κοινοτικές πολιτικές στην ενέργεια που πιέζουν για τη συμμετοχή ιδιωτών στην εκμετάλλευση λιγνίτη και υδάτινων πόρων.
Γερμανική διείσδυση
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός στόχος της Ανγκελα Μέρκελ για γερμανική διείσδυση στον κλάδο της ενέργειας στην Ελλάδα. Ετσι το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ επιταχύνεται και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται κατευθύνσεις για το πώς θα γίνει, μέχρι το τέλος του μήνα. Στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο να πουληθεί το 17% των μετοχών της Επιχείρησης που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ ή ακόμα να επιλεγούν ταυτόχρονα και οι δύο λύσεις, με πώληση μονάδων όσο και μετοχών της ΔΕΗ. Το ενδιαφέρον γερμανικών επιχειρήσεων θεωρείται δεδομένο και το πρέσινγκ της RWE στη ΔΕΗ διαρκεί χρόνια και προϋπάρχει των γεγονότων, με το οποία ναυάγησε τελικά επί της προεδρίας στη ΔΕΗ του Τάκη Αθανασόπουλου η συμφωνία μεταξύ RWE και ΔΕΗ για τη δημιουργία από κοινού μονάδων λιθάνθρακα στην Ελλάδα. Ωστόσο κι ενώ εξετάζεται το σχέδιο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ σε μiα προσπάθεια να υιοθετηθεί το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ιταλικής ENEL, η κυβέρνηση γνωρίζει τις δυσκολίες εφαρμογής του, καθώς και το πόσο χρονοβόρο μπορεί να αποδειχθεί ακόμα κι αν προχωρήσει.  
Η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ θεωρείται δεδομένη και επιβεβαιώθηκε προς την «Ε», ενώ κάποιοι ήδη ανατρέχουν στην περίοδο που η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η RWE και ο Τ. Αθανασόπουλος είχαν ξανασυναντηθεί.  
Ενα παιχνίδι της μοίρας φέρνει τον τότε πρόεδρο της ΔΕΗ να είναι σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ και να προωθεί την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης.Τα νομικά και οικονομικά εμπόδια σε περίπτωση που επιλεγεί η πώληση μονάδων εκτιμάται ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη πως είναι μεγάλα, ενώ τίθεται και το ζήτημα της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων στην Επιχείρηση. Το ταμείο των εργαζομένων στη ΔΕΗ έχει συμμετοχή στην περιουσία (πάγια) της Επιχείρησης.  


Ελευθεροτυπία