Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

ΔΕΗ - Η πτώση στα κέρδη και οι τέσσερις κρίσιμοι σταθμοί

Οι πλέον κρισιμότερες μέρες της ΔΕΗ, τώρα αρχίζουν. Τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας για το 2017, φανέρωσαν την οριακή της κατάσταση τη στιγμή που έχει μπροστά της καθοριστικούς σταθμούς για την πορεία της: την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, την εξυπηρέτηση του υπέρογκου δανεισμού της, τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ, την αντιμετώπιση του βουνού των ληξιπρόθεσμων οφειλών της 2,7 -2,8 δισ. ευρώ και την απώλεια μεριδίου της τάξης του 36,7% έως το τέλος του 2019, η οποία μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων 1,7 δισ. ευρώ. Η εξίσωση της ΔEΗ είναι πολύ δύσκολη, ενώ από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017 αναδεικνύεται ότι χάρη στα 359,8 εκατ. ευρώ που εισέπραξε από τις ΥΚΩ για τα έτη 2012 -2016 και τη μείωση των πρόσθετων προβλέψεων κατά 400 εκατ. ευρώ για επισφαλείς απαιτήσεις, διατηρήθηκε στην κερδοφορία. Τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν κατά 47,9% και από τα 170,2 εκατ. ευρώ «βούτηξαν» στα 88,7 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA της έκλεισαν τη χρονιά που πέρασαν στα 804,7 εκατ. ευρώ από 811,3 εκατ. ευρώ. Και όπως προαναφέρθηκε τα ΥΚΩ και η μείωση των προβλέψεων τα κράτησαν σε αυτά τα επίπεδα. Φυσικά ανάλογα έσοδα από ΥΚΩ δεν θα έχει για το 2018, ενώ και το εργαλείο της μείωσης των προβλέψεων παρομοίως δεν θα είναι στη διάθεση της. Από την άλλη μεριά, η κερδοφορία της επηρεάστηκε αρνητικά κατά 520 εκατ. ευρώ λόγω της χρέωσης προμηθευτή για τον ΕΛ.ΑΠΕ. (325,2 εκατ. ευρώ), την καθαρή επιβάρυνση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ (92,1 εκατ. ευρώ), το κόστος της ενεργειακής κρίσης (70 εκατ. ευρώ) και την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο (34,9 εκατ. ευρώ). Κατά τα λοιπά, η χρέωση για τον ΕΛΑΠΕ θα είναι μειωμένη φέτος, τα ΝΟΜΕ αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα, ενώ το κόστος του ΕΦΚ θα έχει αφομοιωθεί στο τέλος του 2018. Ενεργειακή κρίση, εκτός απρόοπτου, δεν αναμένεται.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ωστόσο, η ΔΕΗ έχει μπροστά της το μεγάλο στοίχημα για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τον κ. Παναγιωτάκη να αναγγέλλει παράλληλα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, πως σύντομα θα πιάσει δουλειά ο εξειδικευμένος σύμβουλος. Σε πιλοτικό βέβαια, πρώτα στάδιο, κυνηγώντας 100 εκατ. ευρώ. Και μια και ο λόγος για τις ληξιπρόθεσμες, στην ετήσια έκθεση των οικονομικών της αποτελεσμάτων γίνεται απαρίθμηση πλειάδας κινδύνων από τον όγκο των απλήρωτων λογαριασμών. Μάλιστα αναφέρεται πως είναι πια σημαντικό το ποσοστό εκείνων που διακόπτουν τις ρυθμίσεις καθώς δεν μπορούν να τις τηρήσουν.

Η πώληση των μονάδων

Κομβικό σημείο για την πορεία της ΔEΗ θα αποτελέσει και ο διαγωνισμός για την πώληση της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο. Τόσο από το αν θα βρεθούν επενδυτές όσο και από το τι τίμημα θα δοθεί στο ενδεχόμενο που εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Κι αυτό καθώς η Ε.Ε. οδεύει με ταχύτατους ρυθμούς στην απανθρακοποίησης της αγοράς κι ενώ ένας από τους σημαντικούς συντελεστές που διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων, τα δικαιώματα ρύπων, παίζει ανασταλτικό ρόλο. Ήδη τα δικαιώματα για CO2 έχουν υπερδιπλασιαστεί στα 13 με 14 ευρώ τον τόνο φέτος. Να σημειωθεί ότι η δαπάνη αυτή για τη ΔEΗ ήταν το 2017 και το 2016 στα 181,2 εκατ. ευρώ.

Ο δανεισμός

Η εταιρία την επόμενη χρονιά καλείται να προχωρήσει σε αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του ομολογιακού των 1,3 δισ. ευρώ. Η εξυπηρέτηση του δανεισμού της, μόνο από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας στην εγχώρια αγορά δεν φαίνεται να αρκούν.

Η μείωση του μεριδίου

Μέχρι το τέλος του 2019 η ΔΕΗ θα πρέπει να κατεβάσει το μερίδιο της στην αγορά ρεύματος στο 50%. Στο τέλος του 2017 ήταν στο 86,7% με κύκλο εργασιών στα 4,9 δισ. ευρώ. Άρα θα πρέπει να χάσει περίπου επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ εσόδων.
 
 
(euro2day.gr)