Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Οι εργαζόμενοι σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ: Ψηφίζουν & Στηρίζουν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΕ OMIΛΟΥ -ΔΕΗ

 


Ας δούμε λοιπόν τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι:
- Αρχικά διασφαλίσθηκαν όλες οι θέσεις εργασίας και προστατεύονται τα εργασιακά δικαιώματα μας που απορρέουν από ΣΣΕ του παρελθόντος όταν διάφορα "παπαγαλάκια" διέρρεαν ότι πάμε σε ατομικές συμβάσεις εργασίας.
- Επιπρόσθετα με την τελευταία ΣΣΕ κατορθώσαμε να αρθούν αρκετές αδικίες του παρελθόντος. Ειδικά για τους νέους συναδέλφους όπως ήταν το επίδομα κολόνας και η αύξηση του σε ποσοστό 5% σε όλους τους εναερίτες, επίσης είχαμε αύξηση του επιδόματος οδήγησης στα 5 ευρώ, αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος, του κατ οίκον επιφυλακή και επικινδύνου εργασίας στον ΑΔΜΗΕ καθώς και νέο επίδομα εξομάλυνσης στους διοικητικούς υπαλλήλους.
- Ταυτόχρονα είχαμε την επιστροφή του απολεσθέντος ποσού (33%) των ειδικών επιδομάτων, και αναδρομικά από το 2019, όταν η προηγούμενη διοίκηση Παναγιωτάκη αρνούνταν αυτό το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων.
- Διεκδικήσαμε και έγινε πράξη το επίδομα των 500 ευρώ από το ΔΕΔΔΗΕ σε όλους τους συναδέλφους που εργάζονται στα νησιά εως 3000 χιλ. κατοίκων.Στόχος μας είναι να εξαπλωθεί το επίδομα αυτό και σε άλλους συναδέλφους που το έχουν ανάγκη.
- Υπογράφηκε η συνεχής καταβολή του τροφείου και η επαναφορά του στα 6 ευρώ και η συνέχιση της ιδιωτικής ασφαλιστικής περίθαλψης εις το διηνεκές.
-Παράλληλα βάλαμε τις βάσεις για ένα νέο και πιο δίκαιο μισθολόγιο και κανονισμό προσωπικού. Αποδεικνύοντας ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα μπορούμε να βάζουμε στέρεες βάσεις για ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον.
- Καθοριστική ήταν η παρέμβαση μς όσον αφορά την πρόσληψη 1400 ατόμων σε ΔΕΗ και κυρίως ΔΕΔΔΗΕ
- Σημαντική εξέλιξη αλλά και με δική μας παρέμβαση ήταν Επιστροφή στον όμιλο ΔΕΗ των δυο θυγατρικών εταιρειών της (Λιγνιτική Μεγαλόπολης και Λιγνιτική Μελίτης) τις οποίες είχε συστήσει η διοίκηση Παναγιωτάκη για να τις πουλήσει στο 100%.
Στον Ασφαλιστικό τομέα είχαμε μία θετική παρέμβαση (Ν.4670/20) όπου αυξάνεται το ποσοστό ανταποδοτικότητας των συντάξεων και αποκαθιστά τις συντάξεις χηρείας.Κανείς βέβαια δεν πρέπει να νιώθει ευχαριστημένος όταν παραμένει σε ισχύ το ασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου.
Τέλος είχαμε ακόμη μία θετική εξέλιξη όπου λόγω της κυβερνητική πολιτικής δόθηκαν ικανοποιητικές αυξήσεις μισθών λόγω της μειώσεις και κατάργησης εισφορών, καθώς και της επιστροφής των δώρων και του επιδόματος άδειας και τα παρελκόμενα αυτών, άρση του πλαφόν που σημαίνει πολύ μεγάλες αυξήσεις σε μια κατηγορία υπαλλήλων.
Παρά το γεγονός ότι το Συνδικάτο δέχεται σκληρή και πολλές φορές δίκαιη κριτική, κατάφερε μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικο-κοινωνικό περιβάλλον να πετύχει μικρές νίκες δίνοντας μήνυμα ελπίδας προς όλους εργαζόμενους του Ομίλου και του ΑΔΜΗΕ. Παράλληλα όμως δεν ξεχάσαμε και πόσα άλλα δεν έγιναν και έμειναν ώστε να τα διεκδικήσουμε.
Οπότε Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ETE ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι αν πραγματοποιηθεί η βίαιη απολιγνητοποίηση το μόνο που θα αποφέρει είναι ενεργειακά προβλήματα και ανεργία.
Λέμε ΟΧΙ στον ξαφνικό θάνατο των Λιγνιτικών Μονάδων και της τοπικής κοινωνίας. Απαιτούμε μία ομαλή μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή. Τέτοιου είδους προγράμματα και μέτρα μας βρίσκουν αντίθετους και δεν θα το επιτρέψουμε να γίνουν πράξη θα αγωνιστούμε ώστε να προασπίσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων στις συγκεκριμένες περιοχές.
• Περισσότερες και άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού ώστε να περιορισθούν τα φαινόμενα απώλεια της τεχνογνωσίας και περιορισμού της εργολαβοποίησης.
• Σταθερές και όμοιες εργασιακές σχέσεις για όλους του υπαλλήλους, παλαιούς και νέους και ΟΧΙ εργαζόμενους δυο ταχυτήτων.
• Ενιαία εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στον Όμιλο ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) και ΑΔΜΗΕ.
• Κάθε μορφή διεκδίκησης για ακύρωση του απαράδεκτου μέτρου της μείωσης - έκπτωσης του τιμολογίου Γ Π για τους εργαζόμενους.
• Στο ζήτημα της ετεροαπασχόλησης ζητάμε οι αδικημένοι συνάδελφοι να ανακτήσουν τα κλιμάκια που στερήθηκαν.
- Να σταματήσει ο πειραματισμός της Διοίκησης σχετικά με την τύχη των Πρακτορείων και Υποπρακτορείων.
- Για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου ζητάμε από την διοίκηση να προγραμματίσει σεμινάρια εκπαίδευσης των τεχνιτών.
- Να πραγματοποιείται στοχευμένος και προγραμματισμένος έλεγχος για τις ρευματοκλοπές.
- Να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η προμήθεια και διανομή όλων των απαραίτητων Μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους του ΔΕΔΔΗΕ και να λυθεί οριστικά το χρόνιο πρόβλημα των υλικών.
- Να προσληφθούν χειριστές και οδηγοί για τα οχήματα του ΔΕΔΔΗΕ.
- Θέλουμε έναν ΔΕΔΔΗΕ οικονομικά ανεξάρτητο, ισχυρό και πρωταγωνιστή των εξελίξεων στην αγορά ενέργειας υπό το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς.
- Να σταματήσουν τα σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και να σταματήσει η εκμετάλλευση των 800 εργαζομένων που απασχολούνται με συμβάσεις έργου.
- Τέλος οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν λόγο στις αποφάσεις της Επιχείρησης. Κακώς καταργήθηκαν οι δύο θέσεις εκπροσώπων εργαζομένων στα Δ.Σ. ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ.
Επίσης τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ, έρχονται και από το παρελθόν όπως είναι τα ΥΒΑΕ τα οποία έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης αναμένοντας την οριστική και τελεσίδικη απόφαση του Άρειου Πάγου. Επίσης πρέπει να αρθεί και η αδικία που που επέβαλε το προεδρικό διάταγμα 108/2013, που αφορά τις επαγγελματικές άδειες των ηλεκτρολόγων και την αντίστοιχη εξέλιξη των συναδέλφων μας.
Παράλληλα έγιναν επιτυχημένες προσπάθειες να αναβαθμισθούν οι σχολές εκπαίδευσης του ΔΕΔΔΗΕ και να μετασχηματισθούν σε ΙΕΚ για να μπορούν να παρέχουν τα απαραίτητα εφόδια και πιστοποιήσεις στους τεχνίτες που θα εργάζονται στο Δίκτυο. Μέλημα και προτεραιότητά μας είναι οι σχολές να λειτουργήσουν σε μία κατεύθυνση δια βίου μάθησης, παρέχοντας τίτλους σπουδών ισόβαθμους με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση για να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι.
Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες
Ως συνδικαλιστικό κίνημα οφείλουμε να καυτηριάζουμε και να αναγνωρίζουμε τα λάθη του παρελθόντος από όπου κι αν προέρχονται για να μην επαναληφθούν από κανέναν στο μέλλον.
Σας καλούμε να συνεχίσουμε να δίνουμε τον επίμονο αγώνα ενάντια όσων, προσπαθούν να αποδομήσουν τις κατακτήσεις και τους αγώνες μας διότι εκτός από το συνδικαλιστικό μας καθήκον έχουμε και μεγάλη υποχρέωση να διασφαλίσουμε στον Έλληνα καταναλωτή την φθηνή πρόσβαση στο πολύτιμο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας.
Άλλωστε ο χρόνος έδειξε ότι παρά τις δυσκολίες και τις αντεργατικές πολιτικές παραμένουμε ΔΥΝΑΤΟΙ και ΟΡΘΙΟΙ!
Στις 9 & 10 Νοεμβρίου
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ και ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ την
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ETE ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ
ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ - ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ