Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ποια σχέδια επεξεργάζεται η διοίκηση της ΔΕΗ για να αποφύγει τις απολύσεις


Σε δυσχερή θέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ από την καταιγίδα των μέτρων που ετοιμάζονται να υποστούν με την εφαρμογή του νέου μνημονίου. 
Ήδη από τη διοίκηση της ΔΕΗ επεξεργάζονται σενάρια περιορισμού του τεχνικού και κυρίως του ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ προσωπικού ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έχει η άλλοτε κερδοφόρα Επιχείρηση. Αν μάλιστα συνεχιστεί η οικονομική κατηφόρα τότε η ΔΕΗ θα μπει  στο νόμο περί ζημιογόνων ΔΕΚΟ που σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν άμεσα το φάσμα της ΑΠΟΛΥΣΗΣ!
Το σενάριο των απολύσεων το έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς  επίσημα και δημόσια ο αρμόδιος υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου όπου μίλησε για πλεονάζων διοικητικό προσωπικό που σημαίνει ότι κάποιοι μυστικοσύμβουλοι του Υπουργού επιθυμούν να εφαρμόσουν το παλαιό σχέδιο του πρώην Διευθύνων Συμβούλου της ΔΕΗ, Στ. Νέζη για μία ΔΕΗ με 12 χιλιάδες προσωπικό(τώρα είναι περίπου στις 21 χιλιάδες).
Αν αφαιρεθούν οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις θυγατρικές Μεταφοράς(ΑΔΜΗΕ) και Διανομής(ΔΕΔΔΗΕ) καθώς και η οριστική απόσπαση του προσωπικού που απασχολείται στον ασφαλιστικό φορέα(ΤΑΥΤΕΚΩ) στα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας τότε τα νούμερα που ήθελε να "πιάσει" ο κ. Νέζης και τώρα ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι σχετικά κοντά.
Από τη στιγμή μάλιστα που η μονιμότητα με το νέο μνημόνιο τελείωσε οριστικά στις ΔΕΚΟ άρα και στη  ΔΕΗ(αν και όσοι γνωρίζουν τον κανονισμό προσωπικού ήταν μύθος η μονιμότητα στην Επιχείρηση) τότε οι απόψεις περί πλεονάζον και περιττού προσωπικού πιθανόν να βρει και άλλους θερμούς κυβερνητικούς και μνημονιακούς υποστηρικτές.
Η ΔΕΗ στη προσπάθεια τη, να αντιμετωπίσει και να μην διαταραχθεί κι άλλο αρνητικά το εργασιακό κλίμα στην Επιχείρηση με απολύσεις σχεδιάζει όπως διαρρέουν υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες τα εξής:
 - Να γίνουν αλλαγές σε ειδικότητες που κινδυνεύουν (διοικητικοί, καταμετρητές, φύλακες, τεχνικοί επιμελητές) με κατεύθυνση τις πιο τεχνικές ειδικότητες με την ανάλογη εκπαίδευση στις Σχολές ενώ θα ενισχυθούν καίριοι τομείς στη μητρική ΔΕΗ όπως είναι η Διεύθυνση Εμπορίας.
 - Να συνταξιοδοτηθούν άμεσα όσοι έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας και τα χρόνια εργασίας με το ανάλογο κουτσούρεμα στα εφάπαξ και στη σύνταξη τους
 - Υπάρχει επίσης σχέδιο και για τις ηλικίες των 45 και άνω να βγουν σε μία ιδιότυπη μορφή εφεδρείας ή ακόμα και να απολυθούν. Εδώ ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να μην πάρουν καν αποζημίωση ή μικρή σύνταξη αλλά να πάνε στο ταμείο ανεργίας!!!
 - Με το νέο κανονισμό προσωπικού θα εφαρμοσθεί  το καθεστώς μεταθετότητας σε όλους τους εργαζόμενους προς άλλους νομούς(δηλαδή παύει το κεκτημένο, στο νομό που κατοικώ εκεί εργάζομαι)  λόγω εκτάκτων αναγκών που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις, το κλείσιμο υπηρεσιών, πρακτορείων και εργοστασίων(Κερατσίνι, Αλιβέρι) ώστε να απορροφηθούν όσοι εργαζόμενοι θεωρούντο πλεονάζοντες.
Σε όλα τα παραπάνω η διοίκηση Ζερβού προσπαθεί να βρει τις πιο ανώδυνες λύσεις ώστε να μην έχουμε απολύσεις προσωπικού ενώ με ενδιαφέρον περιμένουμε και τις αντιδράσεις αλλά κυρίως τις παρεμβάσεις από τους συνδικαλιστικούς φορείς της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και των πρωτοβάθμιων σωματείων,ειδικά τώρα που αναμένεται να υπογραφεί και η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.