Νέα πλάνα επεξεργάζεται για τα ηλεκτρικά δίκτυα η κυβέρνηση, που προσανατολίζεται σε πώληση του 51% του ΑΔΜΗΕ αλλά «σε μία φάση» αντί για δύο, όπως το αρχικό σχέδιο, προκειμένου να κάνει πιο απλό και ελκυστικό το πακέτο για τους υποψήφιους επενδυτές. Κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ, και ΔΕΗ, θα καθίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες στο τραπέζι για να καταλήξουν στο τελικό σχέδιο, καθώς οδιαγωνισμός πρέπει να προκηρυχθεί το Σεπτέμβριο, και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το β’ τρίμηνο του 2014.
Μπορεί το σχέδιο αποκρατικοποίησης της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού να πέρασε τον Ιούλιο από το υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο η πώληση των δικτύων σε «δύο φάσεις» δεν περπατάει : Αρχικά το πλάνο προέβλεπε επιλογή επενδυτή για απόκτηση του 49%των μετοχών του ΑΔΜΗΕ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με ανάληψη του μάνατζμεντ από τον ίδιο, και σε δεύτερη φάση, την εξαγορά ενός επιπλέον ποσοστού 2%.
Στόχος δηλαδή ήταν η πώληση του 51% σε δύο στάδια.
Η λύση μάλλον εγκαταλείπεται. «Περίπλοκα σχήματα σαν αυτά δεν περπατούν σε παρόμοιους διεθνείς διαγωνισμούς. Είναι παράλογο να υπάρχει όρος στον επενδυτή να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Δώσε του εξαρχής το 51% και αν μετά χρειασθεί κεφάλαια, αποφασίζει εκείνος το πότε θα κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Το πιο λογικό μάλιστα θα ήταν να πουληθεί το 100% των δικτύων, να μην κρατήσει το Δημόσιο ούτε καν την καταστατική μειοψηφία του 34%», λέει παράγοντας που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις συζητήσεις.
«Απόσβεση εν λειτουργία»…
Ένα πάντως σενάριο που διακινείται εδώ και μήνα, είναι αυτό της «απόσβεσης εν λειτουργία».
Όπως είναι γνωστό, ο ΑΔΜΗΕ, δημιουργήθηκε το 2011 επί θητείας στο ΥΠΕΚΑ της Τίνας Μπιρμπίληκαι οφείλει την ύπαρξή του στο περίφημο (και αποτυχημένο)μοντέλο ITO. Είναι δηλαδή 100% θυγατρική της ΔΕΗ, που σημαίνει ότι το Δημόσιο έμμεσα μόνο συμμετέχει στο μετοχικό του κεφάλαιο.
Έχει προταθεί λοιπόν να πουληθεί εκ μέρους της ΔΕΗ το 100% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.
Το 66% να αγορασθεί από τον στρατηγικόεπενδυτή, και το 34% από το Δημόσιο. Αλλά επειδή το τελευταίο πρέπει να βάλει χρήματα – τα οποία και δεν έχει- η πρόταση είναι νααποπληρώνεται σταδιακά το αναλογούν τίμημα μέσω των μερισμάτων σε βάθος χρόνου («απόσβεση εν λειτουργία»).
Φυσικά για να περπατήσει κάτι τέτοιο, πρέπει να δώσουν το «οκ» όλοι οι μέτοχοι της ΔΕΗ, όχι μόνο το Δημόσιο που κατέχει το 51%, αλλά επίσης ταξένα funds, το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων, κλπ.
Που θα δοθούν τα έσοδα Όσο για το που θα πάνε σε αυτή την περίπτωση, τα έσοδα από την πώληση των δικτύων, η απάντηση είναι σε τρεις κατευθύνσεις : Ένα πρώτο κομμάτι, στους μετόχους που θα πάρουν και το μεγαλύτερο μέρος ως μέρισμα. Αν π.χ. το τίμημα είναι 700 εκατ. ευρώ, το 30% ή τα 210 εκατ. ευρώ θα τους επιστραφούν.
Ένα δεύτερο, στη ΔΕΗ για να μειώσει το δανεισμό της, και ένα τρίτο για τη χρηματοδότηση του γιγαντιαίου έργου κατασκευής της μονάδας «Πτολεμαΐδας V».
Σε κάθε περίπτωση, η πώληση των δικτύων, θα αποτελέσει βαρόμετρογια άλλες πιο δύσκολες ιδιωτικοποιήσεις, σαν αυτήν της «μικρής ΔΕΗ», και εν συνεχεία για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για το 17% της μητρικής. Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν είχαν υπάρξει για τον ΑΔΜΗΕ διερευνητικές επαφές και κρούσεις στην κυβέρνηση από κινέζικα funds.
Στην περίπτωση της «μικρής ΔΕΗ», τα έσοδα μάλλον θα αξιοποιηθούν κατά τον ίδιο τρόπο με αυτά από την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Θα διατεθούν δηλαδή στη ΔΕΗ, που θα βελτιώσει έτσι τους δείκτες της (δανεισμός, ρευστότητα, κερδοφορία, κλπ) προκειμένου να ανέβει η αξία της ενόψει της πώλησης του 17%. Φαίνεται τελικά ότι τα μόνα καθαρά έσοδα για τοΤΑΙΠΕΔ θα είναι αυτά που θα προέλθουν από την διάθεση του 17%.
http://www.energypress.gr/