Κοντά στις… 3.500 αιτήσεις την ημέρα για ένταξη στο
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δέχτηκε η ΔΕΗ την περασμένη εβδομάδα, από 80 - 100 που ήταν ο συνηθισμένος ρυθμός καθημερινά, πριν την έναρξη της νέας της τηλεοπτικής καμπάνιας.
Η εντυπωσιακή αυτή αύξηση, δείχνει το έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει για το Κοινωνικό Τιμολόγιο, καθώς δεκάδες χιλιάδες οικογένειες πληρούσαν πανελλαδικά τα κριτήρια, αλλά δεν είχαν μέχρι τώρα κάνει αίτηση υπαγωγής στο ειδικό αυτό τιμολόγιο, λόγω άγνοιας και κακής πληροφόρησης.
Η διαδικασία ένταξης στο ΚΟΤ είναι ανοικτή, «τρέχει» δηλαδή όλο το χρόνο, αλλά ειδικά την περασμένη εβδομάδα, τα αιτήματα εκτινάχθηκαν και έφτασαν αθροιστικά σε 17.500 με 21.000, με την υποβολή να γίνεται στη συντριπτική τους πλειοψηφία μέσω ίντερνετ.
Εφόσον ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων συνεχιστεί με την ίδια ένταση και
τις επόμενες εβδομάδες, τότε θεωρείται βέβαιο πως ο αριθμός των 470.000 που κάνουν ήδη χρήση του Κοινωνικού Τιμολογίου πανελλαδικά, σύντομα θα ξεπεράσει τους 500.000. Ούτως ή άλλως οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των εν δυνάμει δικαιούχων στο 1 εκατομμύριο.
Ρεύμα έχουν πάρει 7.000 άποροι
Στο μεταξύ, αύξηση καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και στις επανασυνδέσεις απόρων. Εκτός των 4.000 αρχικών επανασυνδέσεων, τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι και τις 23 Δεκεμβρίου είχαν υποβληθεί από τους 325 Δήμους της χώρας προς τη ΔΕΗ άλλα 2.500 αιτήματα για επανασύνδεση, εκ των οποίων και ικανοποιήθηκε το 80%-85%.
Αθροιστικά, από τα μέσα Δεκεμβρίου οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή του
μέτρου παροχής δωρεάν ηλεκτρικού σε αδύναμους πολίτες μέχρι σήμερα,
εκτιμάται ότι ρεύμα έχουν πάρει ξανά περί τα 7.000 νοικοκυριά.
Πάντως από την επεξεργασία των καταλόγων με απόρους που είναι εγγεγραμμένοι σε κάθε Δήμο, προκύπτει ότι υπάρχουν τριών κατηγοριών
περιπτώσεις. Κάποιοι έχουν ρεύμα και μέσω διακανονισμών το πληρώνουν
κανονικά, κάποιοι δεν διαθέτουν καν παροχή ρεύματος, και κάποιοι
ηλεκτροδοτούνται επειδή κλέβουν ρεύμα (ρευματοκλοπές).
Έκρηξη σε ρευματοκλοπές
Η τελευταία αυτή περίπτωση είναι όλο και πιο συχνή, όπως διαπιστώνουν
οι τριμελείς επιτροπές που απαρτίζονται από στελέχη του Δήμου, της ΔΕΗ,
του ΔΕΔΔΗΕ, με συνέπεια να υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι οι ρευματοκλοπές από 35.000 το χρόνο (πρόσφατα επίσημα στοιχεία ΔΕΔΔΗΕ), φέτος θα αυξηθούν περαιτέρω, παρά τους κινδύνους για την ασφάλεια που εγκυμονεί η παράνομη επανασύνδεση.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι 7.000 νοικοκυριά έχουν ξαναπάρει ρεύμα σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί κατά περίπου 50% ο αρχικός στόχος
για παροχή ηλεκτρικού σε 10.000-15.000 οικογένειες που ανήκουν σε
ευπαθείς ομάδες. Το νούμερο των 10.000-15.000 βασίζεται στις αρχικές
εκτιμήσεις του υπ. ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτη για τον αριθμό των απόρων που ζουν στο σκοτάδι, με βάση κάποια πρώτα στοιχεία από τους ΟΤΑ και την Εκκλησία.
Πολλά πάντως αιτήματα για επαναφορά ρεύματος βρίσκονται ακόμη στα κατά τόπους ΚΕΠ, όπως στην περίπτωση του Δήμου της Αθήνας όπου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από αδύμανους πολίτες για επανασύνδεση έληξε στις 18 Δεκεμβρίου.
Πολλά από τα αιτήματα που κατατέθηκαν τις τελευταίες ημέρες της
προθεσμίας δεν κατέστη δυνατό να ικανοποιηθούν, κάτι που αναμένεται να
γίνει τις επόμενες εβδομάδες.