Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Πάει πίσω και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Μετά την κατάθεσή της στη Βουλή, αποσύρθηκε η τροπολογία στο

νόμο 2773 του 1999 η οποία αποτελούσε προϋπόθεση για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Έτσι παραμένει άγνωστο, για την ώρα τουλάχιστον, με ποιο τρόπο θα καλυφθούν και αν θα καλυφθούν οι προϋποθέσεις για νομοθετική αντιμετώπιση των απαιτήσεων που έχουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ στα περιουσιακά στοιχεία της (στα οποία περιλαμβάνονται και τα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.
Η τροπολογία είχε κατατεθεί στη Βουλή στις 24 Ιανουαρίου, και με αυτήν διευκρινίζονταν ότι η ΔΕΗ και τα νομικά πρόσωπα που προκύπτουν απ' αυτήν (εταιρείες δικτύων, αλλά και «μικρή ΔΕΗ» σε δεύτερη φάση), «εν ουδεμία περιπτώσει» ευθύνονται για υποχρεώσεις που προκύπτουν από την παλιά ασφαλιστική λειτουργία της, δηλαδή πριν την ψήφιση του νόμου 2773 του 1999, ή σχετίζονται με τη χρηματοδότηση ελλειμμάτων του ασφαλιστικού φορέα του προσωπικού της.
«Η ασφαλιστική κάλυψη και προστασία των ασφαλισμένων της ΔΕΗ στο προσήκον επίπεδο, αποτελεί αποστολή και υποχρέωση αποκλειστικά του ασφαλιστικού φορέα τους και του κράτους - και όχι της ΔΕΗ» ανέφερε η τροπολογία την οποία κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας.
Με την τροπολογία αυτή η Κυβέρνηση θεωρούσε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη νομική βάση της προσφυγής που κατέθεσε στο ΣτΕ πριν αρκετούς μήνες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ κατά της διαδικασίας πώλησης του ΑΔΜΗΕ, επικαλούμενη το θέμα του ασφαλιστικού, όπως κατοχυρώθηκε με τον παλαιότερο νόμο.
Ωστόσο πέραν του καθαρά νομικού θέματος, που αφορά τα δικαιώματα υπέρ των εργαζομένων και συνταξιούχων, στην περιουσία της ΔΕΗ, τα οποία απορρέουν από το Νόμο 2773, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ προκάλεσε τριβές με την αντιπολίτευση, τα συνδικάτα, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.


Σύμφωνα με όσα γνωρίζει το Euro2day.gr συνδικαλιστικά στελέχη προσκείμενα στο ΠΑΣΟΚ, με παρεμβάσεις τους στα όργανα του κόμματος έπεισαν για το δίκαιο των θέσεων τους τα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος. Έτσι διαμηνύθηκε αρμοδίως στον υπουργό Εργασίας ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσουν την τροπολογία για τον ΑΔΜΗΕ με αποτέλεσμα αυτή να αποσυρθεί από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Η εξέλιξη αυτή όπως είναι φυσικό προκαλεί ανυπέρβλητες δυσκολίες και για την δημιουργία και στη συνέχεια ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», στην οποία η μητρική ΔΕΗ θα εισφέρει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές), προκειμένου έτσι να «ανοίξει» η αγορά ηλεκτρισμού και να λειτουργήσει ανταγωνισμός.
Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μια ακόμη μια ένδειξη αδυναμίας της κυβέρνησης να προωθήσει με αποτελεσματικό τρόπο διαρθρωτικές αλλαγές σε τομείς της οικονομίας.

(euro2day.gr)