Με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, που απεστάλη σε υπουργεία και φορείς του Δημοσίου, ζητείται ο περιορισμός των δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2018, σε σχέση με εκείνον του 2017. Οι δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 56,1 δισ. ευρώ (από 56,6 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για φέτος), ενώ οι τόκοι που θα πληρώσει το Δημόσιο υπολογίζονται σε 5,9 δισ. ευρώ.
Στα περισσότερα υπουργεία, τα ανώτατα όρια που θέτει ο Χουλιαράκης είναι περίπου ίδια με τα περσινά, π.χ., στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 18 δισ. ευρώ έναντι 17,7 δισ. Ευρώ, ή, στο υπουργείο Εσωτερικών, οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 5,5 δισ. ευρώ έναντι 5,4 δισ. ευρώ το 2017. Ή υπάρχουν ακόμα και αυξήσεις δαπανών, όπως στο υπουργείο Παιδείας, όπου το ανώτατο όριο δαπανών διαμορφώνεται στα 5,19 δισ. έναντι 4,6 δισ.
Στο υπουργείο Υγείας, όμως, οι δημόσιοι πόροι θα υποστούν νέο μαχαίρι. Από 4,3 δισ. Ευρώ, το 2017, οι δαπάνες θα μειωθούν στα 3,7 δισ. ευρώ το 2018 και κυρίως οι περικοπές εστιάζονται στον πολύπαθο χώρο των νοσοκομείων, όπου θα μειωθούν σε 2,5 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ φέτος!
Οι αποπροσανατολιστικές κραυγές Πολάκη βρίσκουν την εξήγησή τους: με τη νέα μείωση των κονδυλίων, η ήδη προβληματική δημόσια υγεία θα φτάσει στα όριά της. Με το μπάχαλο που θα ισχύει στα δημόσια νοσοκομεία, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα στραφούν στα ιδιωτικά νοσοκομεία, όπου η αγορά ανθεί με την εξαγορά μεγάλων ιδιωτικών κλινικών από ξένες επενδυτικές εταιρείες. Η μείωση των κονδυλίων προς τα δημόσια νοσοκομεία από τον «συστημικό» Χουλιαράκη και τα συχνά σόου του «αντισυστημικού» Πολάκη τον ίδιο σκοπό υπηρετούν: τη διάλυση της δημόσιας υγείας και την ισχυροποίηση της ιδιωτικής.