Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Αναγκαία μία επιστημονική μελέτη για τους γεωκινδύνους στα λιγνιτικά πεδία – Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας – Καποδιστριακού Πανεπιστημίου


Την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, για την Παρακολούθηση και Συνθετική Αξιολόγηση των Γεωκινδύνων των Λιγνιτικών Πεδίων της Δυτικής Μακεδονίας, αποφάσισε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, το απόγευμα της Τετάρτης.


Την ανάγκη εκπόνησης σχετικής μελέτης τόνισε στα μέλη του Π.Σ. ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκας, ο οποίος τόνισε: «Αξιολογώντας όλα τα δεδομένα διαπιστώθηκε ότι είναι αναγκαιότητα να γίνει μία συνθετική αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων μελετών που υπάρχουν μέχρι τώρα στα λιγνιτικά πεδία της Δυτικής Μακεδονίας. Υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός μελετών, άλλες ήταν αξιολογότατες, άλλες είχαν μόνο τεχνικά χαρακτηριστικά, σε λίγες υπήρχαν αξιολογήσεις, αλλά δεν υπήρχε πουθενά αυτή η αξιολόγηση όλων των μελετών για να δούμε συνολικά πως εξελίσσονται τα φαινόμενα τι γεωκίνδυνοι υπάρχουν, ώστε να χαραχτεί εκ μέρους της Περιφέρειας μία στρατηγική διαδικασία η οποία θα είχε κύριο στόχο την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, αλλά και την διαμόρφωση θέσεων της Περιφέρειας προκειμένου να διεκδικήσει και να έχει προτάσεις συγκεκριμένες έτσι ώστε να μπορέσει να παρέμβει στις διάφορες διαδικασίες οι οποίες αναμένονται να είναι πολύ γρήγορες και σημαντικές τους επόμενους μήνες».
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της μεγάλης κατολίσθησης στην περιοχή, επισήμανε ακόμη, την έντονη εξέλιξη που μπορεί να υπάρξει το επόμενο διάστημα λόγω των φθινοπωρινών βροχών, στο ρήγμα του Ορυχείου Αμυνταίου. Ο Ε. Λέκκας είπε ότι «μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξει μια διαδικασία μετατόπισης του ρήγματος στο Αμύνταιο και από τότε και μετά αναμένεται με βάση τα στοιχεία, να υπάρξει άμεση και καθοριστική διαδικασία εξέλιξης του φαινομένου, λόγω των βροχών. Αυτό θα επηρεάσει, σαφώς, τον οικισμό των Αναργύρων, ο οποίος έχει κηρυχθεί σε εκκένωση από την πρώτη στιγμή. Από μία πρώτη έρευνα που κάναμε, αλλά και από μία πρώτη πληροφόρηση που είχαμε από τις υφιστάμενες μελέτες που είχαν εκπονηθεί τα τελευταία 15 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή, αποφασίσαμε με τον κ. περιφερειάρχη της εκκένωση του οικισμού των Αναργύρων. Η εκκένωση αυτή επιβαλλόταν από τα στοιχεία που υπήρχαν και από την εξέλιξη του φαινομένου. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να εκκενωθεί το χωριό συντεταγμένα, όχι άμεσα και με πανικό που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κινδύνους, αλλά να εκκενωθεί μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο, πριν αρχίσουν οι μεγάλες βροχές οι οποίες θα επιτάχυναν τα φαινόμενα».
Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Στέφανος Μπύρος, ο οποίος ήταν εισηγητής του θέματος, τόνισε ότι «στην Τοπική Κοινότητα Βαλτονέρων, αλλά και στις Τοπικές Κοινότητες Φανού και Ροδώνα έχουν διαπιστωθεί προβλήματα ρωγμώσεων και πολλές καθιζήσεις εδαφών. Νομίζω ότι χρειάζεται μια τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη, αν και έχει εκπονήσει μέχρι σήμερα δύο μελέτες η Π.Ε. Φλώρινας, οι οποίες αποτυπώνουν την κατάσταση και τα γεωλογικά προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή. Αλλά θέλουμε σήμερα που το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, να έχουμε μία σημαντική επιστημονική τοποθέτηση. Νομίζω ότι το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο μπορεί να συμβάλλει σ’ αυτήν την μελέτη και να αποτυπώσει την κατάσταση στην περιοχή. Έτσι θα δώσει την δυνατότητα της καλύτερης και επιστημονικότερης προσέγγισης των προβλημάτων, αλλά και να παρακολουθείται το φαινόμενο σε μία διαδικασία περίπου 18 μηνών, ώστε να έχουμε όλα τα αποτελέσματα για το πρόβλημα και για τις αιτίες δημιουργίας του».
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Βαλτονέρων, Γιώργος Παναγιωτίδης, τόνισε ότι «θα κινηθούμε νομικά κατά της ΔΕΗ, αφού τα προβλήματα στο χωριό μας δεν σχετίζονται με τους σεισμούς, δεν είναι σεισμογενής η περιοχή μας», προσθέτοντας ότι «απέχουμε 1.000 μέτρα από το ορυχείο», γι’ αυτό ζήτησε από τον κ. Λέκκα, να ξεκινήσει τη μελέτη από τα Βαλτόνερα. Τόνισε μάλιστα ότι « το πρώτο σπίτι που είχε υποστεί ρωγμές ήταν πριν από εννιά χρόνια στα Βαλτόνερα», ενώ σημείωσε ότι «πριν από 14 μήνες είχε σημειωθεί κατολίσθηση, στην οποία δεν δόθηκε έκταση, αλλά ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα».
Να σημειωθεί ότι η Προγραμματική Σύμβαση έχει κόστος 47.000 ευρώ και ψηφίστηκε ομόφωνα, πλην όμως η αντιπολίτευση εξέφρασε επιφυλάξεις, σημειώνοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο μετακυλίονται οι ευθύνες από την ΔΕΗ στην Περιφέρεια.

Πηγη: Πτολεμαίος