Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Στα 2,4 δισ. ευρώ έφτασαν πέρυσι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών ρεύματος


Στα 2,4 δισ. ευρώ έφτασαν πέρυσι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών ρεύματος - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ

Ένα υψηλό ποσό της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ όφειλαν πέρυσι οι καταναλωτές ρεύματος, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΡΑΑΕΥ στα πλαίσια της ετήσιας έκθεσής της για την αγορά λιανικής.

Από αυτά τα χρήματα, 1,44 δισ. ευρώ αφορούν παλαιότερους πελάτες που έχουν αλλάξει εταιρεία, ενώ άλλα 974 εκατ. ευρώ αφορούν υφιστάμενους πελάτες.

Στις επιμέρους κατηγορίες κατανάλωσης, το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων παρατηρείται, όπως είναι φυσικό, στη Χαμηλή Τάση με 1,7 δισ. ευρώ. Ακόμη 178 εκατ. ευρώ υπάρχουν στους εμπορικούς καταναλωτές και 527 εκατ. ευρώ στις βιομηχανίες.

65

Σημασία έχει και ο υπολογισμός που έκανε η ΡΑΑΕΥ για το πόσο επιβαρύνει θεωρητικά τον συνεπή καταναλωτή το ύψος των ληξιπρόθεσμων. Συγκεκριμένα, εκτιμάται σε 2 λεπτά/κιλοβατώρα για οφειλές υφιστάμενων πελατών συν άλλα 3 λεπτά για τις αντίστοιχες των παλαιών.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω ποσά επιβάρυνσης αποτελούν απλά μια ένδειξη του προβλήματος και δεν συνιστούν απτή επιβάρυνση στα τιμολόγια που είδαν οι καταναλωτές κατά το περσινό έτος. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν οι προμηθευτές προχωρούσαν σε αυξήσεις για να αποσβέσουν πλήρως το κόστος των ληξιπρόθεσμων κατά το περσινό έτος, τότε τα τιμολόγια θα χρειαζόταν να ακριβύνουν κατά 5 λεπτά.

Σε γενικές γραμμές, οι εταιρείες προμήθειας προβαίνουν σε έναν υπολογισμό σχετικά με τις επισφάλειές τους από τα ληξιπρόθεσμα και ένα μέρος το καλύπτουν μέσω των χρεώσεων, ενώ το υπόλοιπο παραμένει στους ισολογισμούς τους.