"Απελευθέρωση" των απολύσεων τόσο στη ΔΕΗ όσο και στις άλλες ΔΕΚΟ συνεπάγεται η πρόβλεψη του νέου Μνημονίου για κατάργηση των κανονισμών προσωπικού, μέρος των οποίων είναι και τα όσα προκύπτουν από τις κατά καιρούς συλλογικές συμβάσεις, που έχουν υπογραφεί σε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τη περίπτωση της ΔΕΗ ;
Ότι, απολύσεις μπορούν να γίνουν πλέον χωρίς κανέναν απολύτως από τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα, και οι οποίοι προκύπτουν από το Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού της επιχείρησης που ισχύει από το 1976 (και που κάθε τόσο επικαιροποιούνταν μέσω των συλλογικών συμβάσεων).
Πότε όμως μπορεί σήμερα η διοίκηση της ΔΕΗ να απολύσει έναν εργαζόμενο ; Σε τρεις κυρίως περιπτώσεις. Πρώτον, όταν επί μια 3ετία, ο εργαζόμενος αυτός έχει συγκεντρώσει τόσο χαμηλή βαθμολογία από τη συνολική αξιολόγηση που του γίνεται κάθε χρόνο, ώστε να παραμείνει «στάσιμος» (ανεπαρκής).
Δεύτερον όταν λείψει αδικαιολόγητα από την εργασία του για 20 ημέρες μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος, και τρίτον όταν αποδειχθεί ότι ενεπλάκη σε ατασθαλίες.
Και στις τρεις περιπτώσεις σήμερα, ο Κανονισμός Προσωπικού «προστατεύει» όσους βρεθούν σε παρόμοια θέση, καθώς τους επιτρέπει να προσφύγουν στα πειθαρχικά συμβούλια κρίσης (καταρχήν στα 1άθμια και εν συνεχεία στα 2άθμια) και να γλιτώσουν την απόλυση. Παραδείγματος χάρη, αν ένας εργαζόμενος που έμεινε "στάσιμος" προσφύγει στο 1άβθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο Κρίσης, ο πρόεδρός του οποίου είναι εξωυπηρεσιακός, πιθανώς να γλιτώσει την απόλυση και να μείνει "στάσιμος" μισθολογικά. Εν ολίγοις και σήμερα γίνονται απολύσεις, αλλά λιγοστές (π.χ. πέρυσι λέγεται ότι απολύθηκαν από τη ΔΕΗ δύο εργαζόμενοι).
Γίνεται επομένως σαφές ότι η κατάργηση του κανονισμού προσωπικού, «απελευθερώνει» τις απολύσεις στη ΔΕΗ όπως και σε όλες τις ΔΕΚΟ αφού δεν θα υπάρχουν πλέον περιορισμοί. Σημειωτέον, ότι εκτός της κατάργησης των κανονισμών προσωπικού, παγώνουν οι ωριμάνσεις, οι χορηγήσεις ειδικών επιδομάτων, όπως και οι παροχές σε είδος.
Πιο εύκολες μετακινήσεις, αλλαγές ειδικότητας...
Δύο άλλα θέματα που «ανοίγουν» με το νέο Μνημόνιο σχετίζονται με την ευκολία της διοίκησης να μεταθέτει από τη μία πόλη στην άλλη ένα εργαζόμενο, καθώς και να του αλλάξει ειδικότητα. Τι ισχύει σήμερα με τις μεταθέσεις ; Μπορεί ένας εργαζόμενος της ΔΕΗ να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να μπλοκάρει τη μετάθεσή του, καθώς ο κανονισμός προσωπικού της επιχείρησης προβλέπει συγκεκριμένο καθεστώς μεταθετότητας. Σήμερα, αν π.χ. διοριστεί κάποιος στη Κοζάνη δεν μπορεί να μετακινηθεί σε άλλη πόλη.Επίσης, σήμερα κατοχυρώνεται μέσω του κανονισμού εργασίας η μοναδική ειδικότητα (π.χ. όσοι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν προσληφθεί ως γραμματειακή υποστήριξη δεν μπορύν να υποχρεωθούν να εργαστούν στο λογιστήριο, κ.ο.κ.). 'Η ένας μηχανοτεχνίτης, δεν μπορεί να υποχρεωθεί να εργάζεται ως ηλεκτροσυγκολητής. Στο εξής, με την κατάργηση των κανονισμών προσωπικού, οι περιορισμοί αυτοί καταργούνται.