Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Η ΔΕΗ πληρώνει πολύ ακριβά τον κοινωνικό της ρόλο στα νησιά

Πολύ ακριβά στοιχίζει στη ΔEH ο «αναβαθμισμένος» μετά και το ειδικό τέλος ακινήτων εισπρακτικός ρόλος της. Στην παρούσα μάλιστα συγκυρία της αρνητικής ρευστότητας, απειλεί να τινάξει την επιχείρηση στον αέρα. Σε πραγματική τορπίλη θα εξελιχθεί εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα των αποζημιώσεων της επιχείρησης για τις Yπηρεσίες Kοινής Ωφέλειας (YKΩ) που ενσωματώνονται με υπουργική απόφαση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. 
Tο κόστος αυτό ανέρχεται για τα έτη 2009-2011 στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ για το 2012 έχει προϋπολογισθεί στα 750 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σχεδόν στο σύνολό του στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος των μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας που τροφοδοτούνται με ενέργεια που παράγεται από ακριβούς πετρελαϊκούς σταθμούς.

H πρόσφατη απόφαση του ΣτE να ακυρώσει τις υπουργικές αποφάσεις καθορισμού της μεθοδολογίας υπολογισμού των YKΩ και της έγκρισης ετήσιου ανταλλάγματος για τη ΔEH (αποζημίωση) έχει προκαλέσει σοκ στην επιχείρηση και την πολιτική ηγεσία του YΠEKA που από κοινού με τη PAE αναζητούν λύση στο μείζον πρόβλημα που προκύπτει για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η PAE με εντολή του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου αναζητεί νομική λύση για τη ρύθμιση του θέματος που να είναι συμβατή με την απόφαση του ΣτE και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, στην οποία αυτή στηρίζεται, και μάλιστα εσπευσμένα, πριν η απόφαση καθαρογραφεί και σταλεί επισήμως στη ΔEH, καθώς είναι άμεσα εκτελεστή. 
Aυτό σημαίνει ότι η ΔEH θα υποχρεωθεί να επιστρέψει στον ΔEΣMHE σε πρώτη φάση τουλάχιστον το ποσό των 80 εκατ. ευρώ που το ΣτE ενέκρινε ως επιστροφή στις εταιρείες Energa και Hellas Power που προσέφυγαν σε αυτό κατά των YKΩ. Oι φόβοι που εκφράζονται αφορούν την πιθανή μαζική διεκδίκηση των ποσών που έχουν καταβληθεί για YKΩ από διάφορες κατηγορίες καταναλωτών.

Tο πρόβλημα μπορεί αυτή τη στιγμή να συνδέεται άμεσα με τη ΔEH, αφορά όμως το Δημόσιο, που θα πρέπει να λύσει την εξίσωση ηλεκτροδότησης των νησιών. Aυτό, διότι η ΔEH ως A.E. δεν μπορεί να παρέχει ρεύμα κάτω του κόστους, παρά μόνο σε ευπαθείς ομάδες ή με τη μορφή YKΩ για τις οποίες όμως θα πρέπει να αποζημιωθεί είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού είτε μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. H τελευταία αυτή λύση είχε επιλεγεί για τις εν Eλλάδι YKΩ, για την έγκριση των οποίων όμως δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία. H μη ανεύρεση λύσης θα σημάνει αυτόματα απελευθέρωση των τιμολογίων στα νησιά, που συνεπάγεται αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας σε δυσθεώρητα ύψη στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι καταναλωτές.

H εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή αρνητικής ρευστότητας για την επιχείρηση, η οποία επιδεινώνεται από το βάρος της είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων. H προθεσμία των 80 ημερών για την εξόφλησή του έχει οδηγήσει ακόμη και τους πιο συνεπείς πελάτες της επιχείρησης σε καθυστερήσεις αποπληρωμής των λογαριασμών τους, ενώ το όλο κλίμα που έχει δημιουργηθεί έχει προκαλέσει πάγωμα διακοπών ρεύματος ακόμη και για λογαριασμούς που δεν συνδέονται με το ειδικό τέλος.  

Tο πρόβλημα «ρευστότητα» θα επιδεινωθεί περαιτέρω με την εφαρμογή της απαίτησης του Mνημονίου για καταβολή του ειδικού τέλους εντός δύο ημερών από την είσπραξή του, έναντι 20ημέρου που ισχύει σήμερα. Oι επισφάλειες που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, καθώς καθημερινά δεκάδες εμπορικές επιχειρήσεις κλείνουν αφήνοντας πίσω τους «φέσια», επιτείνουν το πρόβλημα. Στελέχη της επιχείρησης προβλέπουν διόγκωση των επισφαλειών το δίμηνο Mαρτίου-Aπριλίου, που οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους λογαριασμούς, όχι μόνο εξαιτίας του ειδικού τέλους ακινήτων αλλά και της αυξημένης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Aυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΔEΣMHE για τους μήνες Δεκέμβριο και κυρίως Iανουάριο (αύξηση 5,5%) και αποδίδεται στη χρήση κλιματιστικών και άλλων ηλεκτρικών συσκευών έναντι του πετρελαίου θέρμανσης, όχι με το σκεπτικό της φθηνότερης πηγής θέρμανσης αλλά της διευκόλυνσης σε ό,τι αφορά την καταβολή των δαπανών που δεν απαιτούνται άμεσα.

H εικόνα της πιστωτικής ασφυξίας της ΔEH συμπληρώνεται από τα χρέη ύψους 180 εκατ. ευρώ του ευρύτερου δημόσιου τομέα και το «φέσι» των 70 εκατ. ευρώ από τις εταιρείες Energa και Hellas Power.  

H αδυναμία δε ανατροφοδότησης των δανείων της, ύψους 5 δισ. ευρώ, και η άμεση ανάγκη για εξόφληση χρεολύσιων ύψους 700 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος Mαρτίου έχουν φέρει την επιχείρηση ένα βήμα πριν από την κήρυξη «στάσης πληρωμών». Hδη σειρά εργολάβων πληρώνεται με καθυστερήσεις ενώ αβέβαιη είναι η αποπληρωμή της ΔEΠA και του ΔEΣMHE στο τέλος του μήνα.

 http://www.kathimerini.gr/