Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Προστασία των ηλεκτρικών συσκευών

Όπως προβλέπεται και στους κανονισμούς ( ΕΛΟΤ- Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 50160) μικρές ή μεγάλες μεταβολές της τάσης τροφοδότησης, όπως π.χ. περιστασιακές βυθίσεις ή διακοπές της τάσης, υπερτάσεις ως προς τη γη κ.α., είναι αναπόφευκτες, αφού μπορεί να οφείλονται σε φυσικά φαινόμενα ( π.χ. κεραυνούς, πτώση δέντρων), σε τυχαίες βλάβες, σε παρεμβάσεις τρίτων και σε άλλα απρόβλεπτα εξωτερικά αίτια. Για τους λόγους αυτούς:

1. Η ΔΕΗ ακολουθώντας και τη διεθνή πρακτική , λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από τυχόν μεταβολές της τάσης ( επιτήρηση δικτύων, εγκατάσταση αλεξικέραυνων, κλάδεμα δέντρων κ.λ.π.).

2. Οι κατασκευαστές ηλεκτρολογικού και ιδιαίτερα ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, περί Ηλεκτρομαγνητικής Συμβατότητας κατά το σχεδιασμό και κατά τις δοκιμές των προϊόντων τους.
3. Οι πελάτες μπορούν να εγκαθιστούν κατάλληλες προστατευτικές διατάξεις ( επιτηρητές, σταθεροποιητές τάσης, συστήματα αδιάλειπτης τροφοδότησης ισχύος κ.λ.π.) στην εσωτερική ηλεκτρική τους εγκατάσταση, ώστε να προλαμβάνεται η πρόκληση ζημιών ή η εμφάνιση ανωμαλιών στη λειτουργία των συσκευών τους, εφ' όσον οι συσκευές δεν διαθέτουν τέτοιες διατάξεις από την κατασκευή τους.
Χρήσιμες πληροφορίες για την προστασία των ευαίσθητων ηλεκτρικών συσκευών (pdf)

 http://www.dei.gr/Default.aspx