Σύμφωνα με την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας δεν επιτρέπεται να γίνεται ο συμψηφισμός των οφειλών και των οφειλομένων στο ΛΑΓΗΕ από την ίδια τη ΔΕΗ ενώ ο συμψηφισμός απαγορεύεται να γίνεται στον ΑΔΜΗΕ.
Ποιες είναι λοιπόν οι προεκτάσεις στην πράξη της απόφασης αυτής και τι χρήματα καλείται να καταβάλει η ΔΕΗ στους διαχειριστές προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία της αγοράς;
Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα στο ΛΑΓΗΕ όπου υπάρχει κυρίως το έλλειμμα από τους παγωμένους λογαριασμούς των Energa & Hellas Power που υπολογίζεται στα 140 εκατ. ευρώ. Από αυτά ένα μικρό μέρος έχει απορροφηθεί και ένα μέρος (περίπου 120 έως 130 εκατ. ευρώ) περνάει στην αγορά ως καθυστέρηση. Από αυτό το ποσό, λοιπόν, μόνο το 25% αφορά στους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς (περίπου 25εκατ. ευρώ) και το υπόλοιπο τη ΔΕΗ παραγωγή (περίπου 100 εκατ. ευρώ), εφόσον βεβαίως προχωρήσει ο ΛΑΓΗΕ στην ίση κατανομή. Τα χρήματα αυτά βεαβίως θα επιστραφούν μόλις ξεπαγώσουν οι λογαριασμοί. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κώδικα όταν υπάρχει έλλειμμα στους λογαριασμούς τότε αυτό μετακυλύεται κατευθείαν στους προμηθευτές (ΔΕΗ 98%) ωστόσο η ΡΑΕ έκρινε ότι υπό τις σημερινές συνθήκες κρίσης το άρθρο αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί και άρα πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή του ελλείμματος στους παραγωγούς.
Αυτά τα 100 εκατ. ευρώ πάντως δεν θα χρειαστεί να καταβληθούν άμεσα, αφού η ΡΑΕ ζήτησε από το ΛΑΓΗΕ ένα σταδιακό πλάνο αποκατάστασης, πχ από μελλοντικές πληρωμές όπου να συμψηφίζεται από το ΛΑΓΗΕ και όχι από τη ΔΕΗ το 80% του ποσού και να...
υπάρξει ένα περιθώριο αποκατάστασης της ρευστότητας.
Στον ΑΔΜΗΕ η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη αφού σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ δεν επιτρέπεται ο συμψηφισμός. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα κενό καθώς όλες οι εισπράξεις πρέεπι να πληρωθούν και να διανεμηθούν όπως κρίνει ο ΑΔΜΗΕ. Στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ βεβαίως το μεγάλο πρόβλημα δεν προέρχεται από τα ανοίγματα των Energa & Hellas Power αλλά από την καθυστέρηση πληρωμών της ΔΕΗ (ακόμη και των συμψηφισμένων). Στην περίπτωση αυτή πρέπει η ΔΕΗ να αυξήσει τις πληρωμές της καθώς το έλλειμμα ρευστότητας του διαχειριστή εκτιμάται ότι πλησιάζει τα 290 εκατ. ευρώ, με την πλειονότητα να προέρχεται από καθυστέρηση πληρωμών.
Εδώ εντοπίζεται άλλωστε και η ουσία της καταγγελίας που έκανε ο ΕΣΑΗ προς την επιτροπή ανταγωνισμού σύμφωνα με την οποία οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί θεωρούν ότι η ΔΕΗ αντλεί ρευστότητα για την υλοποίηση επενδύσεων από την αγορά, αφού τραβάει χρήματα από τους ανταγωνιστές της. Το πώς θα εφαρμοστεί η απόφαση της ΡΑΕ στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ παραμένει ερωτηματικό. Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί πάντως θεωρούν ότι όταν μια εταιρεία έχει σε μία αγορά δεσπόζουσα θέση, πρέπει στις συναλλαγές της να είναι εξαιρετικά προσεκτική και δεν μπορεί με τις αποφάσεις της για τις πληρωμές να καθυστερεί τους ανταγωνιστές της, την ίδια ώρα μάλιστα που αποφασίζει να διαθέσει τεράστια κεφάλαια για γιγαντιαίες επενδύσεις.