Πέφτουν το προσεχές Σάββατο στην Πτολεμαΐδα οι υπογραφές μεταξύ της ΔΕΗ και της ΤΕΡΝΑ αναφορικά με τη σύμβαση μελέτης και κατασκευής του νέου έργου.
Έπειτα από λεπτομερή εξέταση τις προηγούμενες ημέρες των όρων της σύμβασης τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από το ΥΠΕΚΑ διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να την καθιστά μη σύνομμη, και έτσι αποφασίστηκε ότι η υπογραφή της μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Στο πλαίσιο αυτό η σύμβαση θα υπογραφεί στη διάρκεια διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ που θα γίνει το προσεχές Σάββατο στη Πτολεμαΐδα, ακριβώς δηλαδή όπως είχε αρχικά κανονιστεί, πριν μεσολαβήσει η εισαγγελική παρέμβαση κατόπιν σχετικού δημοσιεύματος. Υπενθυμίζουμε ότι το έργο προϋπολογισμού 1,39 δισ. ευρώ αφορά μονάδα μικτής ισχύος 550 έως 660 μεγαβάτ με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση.
Το ιστορικό
Την υπογραφή της σύμβασης είχε αποφασίσει το Δ.Σ. της ΔΕΗ τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ ο διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί ένα χρόνο νωρίτερα. Είχε ωστόσο καθυστερήσει να υπογραφεί εξαιτίας των προβλημάτων στο σκέλος της χρηματοδότησης τα οποία αντιμετώπισε όχι μόνο η ΔΕΗ αλλά το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων τους προηγούμενους μήνες και ειδικά την περίοδο
όπου η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ήταν εντελώς αβέβαιη. Εδώ και μερικούς μήνες και αφού ο κίνδυνος του «Grexit» απομακρύνθηκε, η υπογραφή της σύμβασης φάνηκε να μπαίνει στην τελική ευθεία, και ενώ προηγουμένως οι όροι της πέρασαν δύο φορές από το κοινοβούλιο και την αρμόδια επιτροπή.
Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό μετά από ανακοινώσεις των εργαζομένων πως υπάρχει εισαγγελική παραγγελία για διευκρινίσεις επί της σύμβασης. Η εισαγγελική παραγγελία έφτασε στη ΔΕΗ τη Δευτέρα, ενώ είχε προηγηθεί μια μέρα πριν, την Κυριακή, δημοσίευμα σε εφημερίδα. Τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και κύκλοι της αγοράς, απέδιδαν ευθέως την εξέλιξη αυτή σε παρέμβαση εξωθεσμικών κέντρων, που έχουν ως στόχο όχι την αναβολή της υπογραφής αλλά ακόμη και την ακύρωση της επένδυσης.
Και η δυσφορία
Υπενθυμίζεται επίσης ότι στην ανάδοχο κοινοπραξία υπό τον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα, συμμετέχει η ιαπωνική Hitachi που έχει εξαγοράσει και την γερμανική Babcock.
Οι ξένοι εταίροι – που λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων να υπογραφεί η σύμβαση είχαν αρχικά εκφράσει αντιρρήσεις οι οποίες ωστόσο κάμφθηκαν- έδωσαν παράταση στην προσφορά τους, η οποία και έληγε το Νοέμβριο. Έχει καταστεί δηλαδή σαφές ότι η υπομονή τόσο των γερμανών όσο και των ιαπώνων εταίρων (Babcock & Hitachi) βρίσκεται σε οριακό σημείο με κίνδυνο να κλονιστεί περαιτέρω σε περίπτωση που διαπιστωθούν ύποπτες εμπλοκές. Θυμίζουμε επίσης ότι στο έργο εμπλέκεται και το Γερμανικό Δημόσιο, καθώς βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεις για τη χρηματοδότηση της επένδυσης από τη αναπτυξιακή τράπεζα της χώρας, την KFW.