Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΔΕΗ: οι μεγάλες προμήθειες και οι δικαστικές εμπλοκές


 http://www.enet.gr/?i=news.el

ΚΑΚΟΔΑΙΜΟΝΙΑ μαστίζει όλες τις μεγάλες επενδύσεις της ΔΕΗ τουλάχιστον την τελευταία πενταετία. Ολα τα μεγάλα έργα του επενδυτικού σχεδίου της που είναι αυτή τη στιγμή σε κάποια φάση υλοποίησης συναντούν ένα ή περισσότερα εμπόδια. 
Στελέχη της ΔΕΗ γνωρίζουν και παρατηρούν ότι εισαγγελείς και ελεγκτές ασχολούνται τελευταία με υποθέσεις της Επιχείρησης, ενώ τα περισσότερα από τα μεγάλα έργα που κατασκευάζονται, ή έχουν παραδοθεί, έχουν καθυστερήσει σοβαρά ή έχουν επαναπροκηρυχθεί, άλλα δεν έχουν καν ξεκινήσει και ορισμένα έχουν ήδη αποβεί πολύ ακριβότερα από ό,τι είχε αρχικά προϋπολογιστεί.
 
 Μάλιστα η ΔΕΗ χρησιμοποιεί αναφερόμενη στο κόστος των έργων την ορολογία «έργο συμβατικού τιμήματος...». Για παράδειγμα, η ορολογία χρησιμοποιείται για το έργο στο Αλιβέρι, «συμβατικού τιμήματος 219,2 εκατ. ευρώ».
Εξετάζοντας όλες τις μεγάλες επενδύσεις της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια, όλες φαίνεται να είναι περιπετειώδεις. Για παράδειγμα, η μονάδα φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης. Η πρώτη σύμβαση υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2008 με τη ΜΕΤΚΑ, για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 811 μεγαβάτ.
Η πρώτη σύμβαση 570 εκατ. ευρώ δεν προχώρησε και, τελικά, ακριβώς ένα χρόνο αργότερα, ήρθε η υπογραφή της νέας σύμβασης με πλαφόν τα 500 εκατ. ευρώ, πάλι με την εταιρεία ΜΕΤΚΑ. Οι κόντρες μεταξύ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και του τότε προέδρου της Επιχείρησης Τάκη Αθανασόπουλου για το χειρισμό της υπόθεσης είναι μνημειώδεις.
Πρόσφατα επαναπροκηρύχθηκε, πάντα για την περιοχή της Μεγαλόπολης, και μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο. Το έργο συνολικού κόστους περίπου 70 εκατ. ευρώ (49 εκατ. ευρώ για το κύριο έργο) είχε αρχικά κερδίσει με υψηλότερο τίμημα, η JP Αβαξ η οποία δεν κατάφερε όμως να εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Ετσι η επένδυση επαναπροκηρύχθηκε.
Από το 1990
Αλλά το έργο που έχει καθυστερήσει περισσότερο από όλα είναι το υδροηλεκτρικό του Ιλαρίωνα. Ενα έργο πολύ δύσκολο, που σταμάτησε σε διάφορες φάσεις, έχοντας ξεκινήσει από τη δεκαετία του '90, και ελπίζεται ότι φέτος θα λειτουργήσει. Το έργο πλέον έχει κόστος 250 εκατ. ευρώ, αντί περίπου 100 εκατ. ευρώ προ ...
δεκαετίας, και το κατασκευάζει η ΑΕΓΕΚ.
Μία άλλη επένδυση της ΔΕΗ, την οποία ερευνά εδώ και λίγες εβδομάδες ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, αφορά το έργο της Ρόδου. Η σύμβαση είναι με τη ΓΕΚ-Τέρνα, υπεγράφη τον Ιούλιο του 2009 και αφορούσε την προμήθεια και εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 115,4 μεγαβάτ, με καύσιμο μαζούτ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο. Η επένδυση ύψους 183 εκατ. ευρώ θα γινόταν στη θέση Πλάκα-Στενή του Δήμου Νότιας Ρόδου και θα παραδιδόταν σε 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Ωστόσο δεν υπήρχε καν οικόπεδο για να κατασκευαστεί, σε αντίθεση με το έργο του Αλιβερίου, όπου στο οικόπεδο ανακαλύφθηκαν αρχαία ευρήματα.
Τελικώς, η ΔΕΗ αγόρασε οικόπεδο αντί 3,2 εκατ. ευρώ, αλλά δεν έχει καταφέρει να βγάλει οικοδομική άδεια, ενώ για άλλες εγκαταστάσεις του έργου δεν έχει καν οικόπεδο. Την υπόθεση κατήγγειλε ο Αναστάσιος Πέτρου, πρώην στέλεχος της ΔΕΗ. Ακολούθησαν οι καταγγελίες 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έφεραν το θέμα στη Βουλή. Για την ίδια επένδυση, και βουλευτής της Ν.Δ. (Λευτέρης Αυγενάκης) κατήγγειλε «καταφανή σπατάλη του δημόσιου χρήματος», ζητώντας διαλεύκανση της υπόθεσης.
Τα κυβερνητικά πρόσωπα που παραιτήθηκαν πρόσφατα λόγω της δίωξης για το Αλιβέρι, δηλαδή οι κ. Τάκης Αθανασόπουλος και Γιώργος Μέργος, ήταν επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και στην υπόθεση της ΓΕΚ-Τέρνα. Οπως είναι γνωστό, ο κ. Γ. Μέργος διατήρησε τις σχέσεις του με τη ΓΕΚ-Τέρνα, αφού μετά την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΚ-Τέρνα.
Η ΓΕΚ-Τέρνα είναι ο ανάδοχος του μεγαλύτερου και πιο σημαντικού έργου για τη ΔΕΗ αυτή την περίοδο. Είναι έργο που θα στοιχίσει περίπου 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή είναι η ακριβότερη επένδυση της ΔΕΗ. Η επένδυση υπεγράφη το περασμένο Σάββατο 9 Μαρτίου και αφορά την μελέτη και κατασκευή σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας 660 MW, η οποία θα αντικαταστήσει παλαιότερες μονάδες.
Το έργο της Πτολεμαΐδας
Για το έργο στο οποίο είναι ανάδοχος η ΓΕΚ-Τέρνα, με υπεργολάβο θυγατρική εταιρεία της HITACHI, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. Η σύμβαση αναμένεται να εγκριθεί από έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ στις 29 Μαρτίου, ενώ την υποστήριξή της στο νέο έργο της Πτολεμαΐδας έχει εκφράσει με κατηγορηματικό τρόπο τόσο η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ όσο και το τοπικό σωματείο «Σπάρτακος».
Με το έργο αυτό η ΓΕΚ-Τέρνα γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους αναδόχους έργων στη ΔΕΗ, τουλάχιστον με το τρέχον επενδυτικό πρόγραμμα. Εξετάζοντας τα μεγάλα έργα που κάνει η ΔΕΗ από το 2007 μέχρι και σήμερα, η εταιρεία έχει υπογράψει συμβάσεις για έργα συνολικής επένδυσης άνω του 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή του 50% της υπολογιζόμενης από την Επιχείρηση αξίας των έργων αυτής της περιόδου, αν υπολογισθεί και η σύμβαση της Ρόδου.