Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Στο 1,3 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΗ

Πάνω από 1,3 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών, επιχειρήσεων αλλά και δημόσιων οργανισμών προς τη ΔΕΗ την περασμένη χρονιά. 
Οι φουσκωμένοι από τις ανατιμήσεις αλλά και την επιβολή του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ, το λεγόμενο χαράτσι) λογαριασμοί καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την ανταπόκριση των καταναλωτών στις υποχρεώσεις τους. Ως εκ τούτου, οι διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των λογαριασμών ξεπερνούν σήμερα σύμφωνα με την εταιρεία τις 700.000, έναντι 400.000 που ήταν στο τέλος του 2011. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ οι αποκοπές ρεύματος λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών φτάνουν τις 30.000 μηνιαίως αλλά εκφράζεται η πεποίθηση ότι μετά και την αποπληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΕΤΗΔΕ θα περιορισθούν αισθητά οι πιέσεις. Ωστόσο, η μείωση των εισοδημάτων και η αύξηση της
φορολογίας ωθούν πολλά νοικοκυριά στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος. Εξαρση παρουσιάζει μάλιστα το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της ρευματοκλοπής. Με τη χρήση ενός απλού καλωδίου ή με το «πείραγμα» του μετρητή οι παραβάτες καταφέρνουν να παίρνουν ηλεκτρική ενέργεια είτε από το δίκτυο είτε από γειτονικά σπίτια. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα η παραβίαση του μετρητή γίνεται με τη βοήθεια ηλεκτρολόγων, οι οποίοι γνωρίζουν πώς να επηρεάσουν τις ενδείξεις του μετρητή ώστε να μην καταγράφει την κανονική κατανάλωση ρεύματος. Για τον λόγο αυτόν ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) έχει προχωρήσει σε εντατικούς ελέγχους, δειγματοληπτικούς και ειδικούς, με σκοπό να εντοπίσει τους παραβάτες και να περιορίσει το φαινόμενο που σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στην Κρήτη, για παράδειγμα, τεχνικοί της ΔΕΗ αναφέρουν ότι εντοπίζουν καθημερινά δύο με τρεις περιπτώσεις ρευματοκλοπής ενώ το τελευταίο εξάμηνο έχουν καταγραφεί εκατό περιστατικά σε όλο το νησί. 
 Ως εκ τούτου και λόγω του ύψους των ενεργειακών και χρηματικών απωλειών της ΔΕΗ από την παράνομη δραστηριότητα, τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι ιδιαίτερα τσουχτερά. Οι παρανομούντες αντιμετωπίζουν ποινικές και οικονομικές ευθύνες, που έχουν αναδρομική ισχύ ακόμη και σε βάθος πενταετίας. Στην περίπτωση του οικονομικού προστίμου μάλιστα, ενδέχεται να πληρώσει κανείς ποσό πολλαπλάσιο εκείνου που επωφελήθηκε από τη ρευματοκλοπή. Επιπρόσθετη συνέπεια της ακρίβειας στην τιμή του ρεύματος, αλλά αυτή τη φορά σε νόμιμα πλαίσια, είναι ότι πολλοί καταναλωτές, ιδιώτες και επιχειρήσεις, στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας ώστε να καλύψουν κάποιες από τις ανάγκες τους και παράλληλα να εξοικονομήσουν χρήματα. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, σύμφωνα με τα οποία το 2011 οι πωλήσεις αυξήθηκαν περίπου 33% σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ενώ ανάλογα πιστεύεται ότι θα είναι και τα αποτελέσματα για το 2012. 

 http://www.tovima.gr/#